niedziela, 17 marca 2024

Mazurek orzechowy z Jodłowej Górnej – kuchnia podkarpacka

Mazurek orzechowy z Jodłowej Górnej – kuchnia podkarpacka
Mazurek orzechowy z Jodłowej Górnej – kuchnia podkarpacka

Lokalizacja: Jodłowa Górna, gmina Jodłowa, powiat dębicki

Nasze regionalne mazurki to zwykle niewysokie placki, które często składają się jedynie z dwóch warstw – kruchego ciasta i słodkiej masy. W przypadku mazurka orzechowego z Jodłowej Górnej masę tę stanowi beza z białek z dodatkiem mielonych orzechów włoskich. Obie warstwy piecze się razem, więc ciasto jest łatwe i szybkie w przygotowaniu. Za to smakuje rewelacyjnie, mimo niepozornego wyglądu.

Przepis Koła Gospodyń Wiejskich Jodłowa Górna pochodzi z publikacji Stowarzyszenia Lokalna Grupa Działania „LIWOCZ” pt. „Wielkanocne smaki – świąteczne smaki cz. I”.

Mazurek orzechowy z Jodłowej Górnej – kuchnia podkarpacka
Mazurek orzechowy z Jodłowej Górnej – kuchnia podkarpacka

Składniki na blaszkę 25x35 cm:

Ciasto:

  • 270 g mąki pszennej
  • 70 g cukru pudru
  • 3 żółtka (białka zachowujemy do masy orzechowej)
  • 130 g masła
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • otarta skórka z cytryny
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany

Masa orzechowa:

  • 210 g cukru pudru
  • 130 g zmielonych lub siekanych orzechów włoskich
  • 3 białka

Masło kroimy na kawałki i siekamy je z mąką i proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtka, cukier puder, śmietanę i skórkę z cytryny. Wyrabiamy jednolite ciasto. Rozwałkowujemy je i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Boki wykładamy ciastem na wysokość około 1 cm.

Przygotowujemy masę orzechową. Z białek ubijamy pianę, a kiedy zrobi się szklista, dodajemy stopniowo cukier puder. Ubijamy aż masa będzie gęsta. Na koniec dodajemy orzechy włoskie i mieszamy z masą. Całość przekładamy na surowe ciasto.

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni C (grzałka góra-dół) przez około 25-30 minut.

 

 

Więcej regionalnych przepisów znajdziecie w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.