Mazurek orzechowy z Jodłowej Górnej – kuchnia podkarpacka |
Lokalizacja: Jodłowa Górna, gmina Jodłowa, powiat dębicki
Nasze regionalne mazurki to zwykle niewysokie placki, które
często składają się jedynie z dwóch warstw – kruchego ciasta i słodkiej masy. W
przypadku mazurka orzechowego z Jodłowej Górnej masę tę stanowi beza z białek z
dodatkiem mielonych orzechów włoskich. Obie warstwy piecze się razem, więc
ciasto jest łatwe i szybkie w przygotowaniu. Za to smakuje rewelacyjnie, mimo
niepozornego wyglądu.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich Jodłowa Górna pochodzi z
publikacji Stowarzyszenia Lokalna Grupa Działania „LIWOCZ” pt. „Wielkanocne
smaki – świąteczne smaki cz. I”.
Mazurek orzechowy z Jodłowej Górnej – kuchnia podkarpacka |
Składniki na blaszkę 25x35 cm:
Ciasto:
- 270 g mąki pszennej
- 70 g cukru pudru
- 3 żółtka (białka zachowujemy do masy orzechowej)
- 130 g masła
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- otarta skórka z cytryny
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
Masa orzechowa:
- 210 g cukru pudru
- 130 g zmielonych lub siekanych orzechów włoskich
- 3 białka
Masło kroimy na kawałki i siekamy je z mąką i proszkiem do
pieczenia. Dodajemy żółtka, cukier puder, śmietanę i skórkę z cytryny.
Wyrabiamy jednolite ciasto. Rozwałkowujemy je i wykładamy na blaszkę wyłożoną
papierem do pieczenia. Boki wykładamy ciastem na wysokość około 1 cm.
Przygotowujemy masę orzechową. Z białek ubijamy pianę, a
kiedy zrobi się szklista, dodajemy stopniowo cukier puder. Ubijamy aż masa
będzie gęsta. Na koniec dodajemy orzechy włoskie i mieszamy z masą. Całość
przekładamy na surowe ciasto.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni C (grzałka
góra-dół) przez około 25-30 minut.
Więcej regionalnych
przepisów znajdziecie w zakładce
Zapraszam :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.