niedziela, 24 marca 2024

Mazurek ze Stasiówki – kuchnia podkarpacka

Mazurek ze Stasiówki – kuchnia podkarpacka
Mazurek ze Stasiówki – kuchnia podkarpacka

Lokalizacja: Stasiówka, gmina Dębica, powiat dębicki

Mazurek ze Stasiówki to dwie warstwy biszkoptowego ciasta orzechowego z wkładką z sernika. Upieczone blaty przełożone są masą orzechową na bazie masła, która nie tylko je spaja, ale też wzbogaca smak ciasta. Mazurek jest niewysoki, ładnie się prezentuje i kroi, ale przede wszystkim jest bardzo smaczny i dość oryginalny, jak na mazurka.

Przepis ze Stasiówki opublikowano w zbiorze lokalnych przepisów pt. „Kulinarne wędrówki po Gminie Dębica”

Mazurek ze Stasiówki – kuchnia podkarpacka
Mazurek ze Stasiówki – kuchnia podkarpacka

Składniki na blaszkę 25x35 cm:

Placek orzechowy:

  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 150 g mielonych orzechów włoskich
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sernik:

  • 800 g białego sera (twarogu)
  • 5 jajek
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 200 g masła
  • 1 budyń waniliowy w proszku

Masa orzechowa:

  • 200 g mielonych orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki mleka
  • 200 g masła
  • 6 łyżek cukru pudru

Zaczynamy od upieczenia sernika, ponieważ najdłużej stygnie. Ser mielimy. Żółtka ucieramy z miękkim masłem, a następnie dodajemy do nich ser i budyń w proszku, po czym dokładnie mieszamy. Na koniec ubijamy białka i delikatnie mieszamy je z masą serową. Całość przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 35 minut w temperaturze 180 stopni C (grzałka góra-dół). Studzimy.

Pieczemy placek orzechowy. Białka ubijamy na sztywno, po czym dodajemy do nich po łyżce cukru i dalej ubijamy. Nie przerywając ubijania dodajemy po jednym żółtku. Na koniec do masy jajecznej dodajemy mielone orzechy wymieszane z proszkiem do pieczenia i mąką. Delikatnie mieszamy całość i przelewamy ją na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez 25 minut w temperaturze 175 stopni C (grzałka góra-dół). Po wystygnięciu ciasto rozcinamy na 2 cienkie blaty.

Przygotowujemy masę. Orzechy zalewamy wrzącym mlekiem i odstawiamy do wystygnięcia. Miękkie masło miksujemy z cukrem pudrem. Na koniec dodajemy orzechy i dobrze mieszamy. Masę dzielimy na 2 równe części.

Składamy ciasto. Na spód kładziemy jeden blat orzechowy (zewnętrzną częścią do spodu), na którym rozsmarowujemy połowę masy orzechowej, na którą z kolei wykładamy sernik. Na serniku rozsmarowujemy pozostałą część masy, którą przykrywamy drugim blatem orzechowym (zewnętrzną częścią do góry).

Mazurek ze Stasiówki – kuchnia podkarpacka
Mazurek ze Stasiówki – kuchnia podkarpacka


Więcej podkarpackich słodkości znajdziecie w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)

 

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.