Mazurek ze Stasiówki – kuchnia podkarpacka |
Lokalizacja: Stasiówka, gmina Dębica, powiat dębicki
Mazurek ze Stasiówki to dwie warstwy biszkoptowego ciasta
orzechowego z wkładką z sernika. Upieczone blaty przełożone są masą orzechową
na bazie masła, która nie tylko je spaja, ale też wzbogaca smak ciasta. Mazurek
jest niewysoki, ładnie się prezentuje i kroi, ale przede wszystkim jest bardzo
smaczny i dość oryginalny, jak na mazurka.
Przepis ze Stasiówki opublikowano w zbiorze lokalnych
przepisów pt. „Kulinarne wędrówki po Gminie Dębica”
Mazurek ze Stasiówki – kuchnia podkarpacka |
Składniki na blaszkę 25x35 cm:
Placek orzechowy:
- 5 jajek
- 5 łyżek cukru
- 150 g mielonych orzechów włoskich
- 5 łyżek mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sernik:
- 800 g białego sera (twarogu)
- 5 jajek
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 200 g masła
- 1 budyń waniliowy w proszku
Masa orzechowa:
- 200 g mielonych orzechów włoskich
- 1/2 szklanki mleka
- 200 g masła
- 6 łyżek cukru pudru
Zaczynamy od upieczenia sernika, ponieważ najdłużej stygnie.
Ser mielimy. Żółtka ucieramy z miękkim masłem, a następnie dodajemy do nich ser
i budyń w proszku, po czym dokładnie mieszamy. Na koniec ubijamy białka i
delikatnie mieszamy je z masą serową. Całość przelewamy na blaszkę wyłożoną
papierem do pieczenia. Pieczemy 35 minut w temperaturze 180 stopni C (grzałka
góra-dół). Studzimy.
Pieczemy placek orzechowy. Białka ubijamy na sztywno, po
czym dodajemy do nich po łyżce cukru i dalej ubijamy. Nie przerywając ubijania
dodajemy po jednym żółtku. Na koniec do masy jajecznej dodajemy mielone orzechy
wymieszane z proszkiem do pieczenia i mąką. Delikatnie mieszamy całość i
przelewamy ją na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez 25
minut w temperaturze 175 stopni C (grzałka góra-dół). Po wystygnięciu ciasto
rozcinamy na 2 cienkie blaty.
Przygotowujemy masę. Orzechy zalewamy wrzącym mlekiem i
odstawiamy do wystygnięcia. Miękkie masło miksujemy z cukrem pudrem. Na koniec
dodajemy orzechy i dobrze mieszamy. Masę dzielimy na 2 równe części.
Składamy ciasto. Na spód kładziemy jeden blat orzechowy
(zewnętrzną częścią do spodu), na którym rozsmarowujemy połowę masy orzechowej,
na którą z kolei wykładamy sernik. Na serniku rozsmarowujemy pozostałą część
masy, którą przykrywamy drugim blatem orzechowym (zewnętrzną częścią do góry).
Mazurek ze Stasiówki – kuchnia podkarpacka |
Więcej podkarpackich
słodkości znajdziecie w zakładce
Zapraszam :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.