Sałata polska – kuchnia galicyjska |
Lokalizacja: Lwów
Wydana po raz pierwszy we Lwowie w 1817 roku „Książka
kucharska czyli: jasna i dokładna nauka sporządzania potraw mięsnych i
postnych, zawierająca znaczny zbiór niezawodnych przepisów (…)” pełna jest
odniesień do dań typowych dla kuchni różnych krajów i regionów Europy. Jest tam
sos flamandzki, holenderski, lyoński, włoski, zupa czeska, francuska, angielska
czy chłodnik ruski, karasie po węgiersku, a na deser jabłka sposobem
portugalskim. Wśród tych dań ze starego kontynentu nie brak również specjałów
określonych dopiskiem „polski”. Mamy więc przepis na barszcz polski klarowny,
na kapuśniak polski, polski chłodnik i sos polski pospolity. Jest też receptura
na sałatę polską, która bynajmniej nie ma nic wspólnego z klasyczną sałatką
warzywną, która współcześnie jest najpopularniejsza na polskich stołach. Sałata
polska sprzed 200 lat to sałatka z jabłek, rzodkwi, śledzi i cebuli, przy czym
ilościowo dominują w niej właśnie jabłka. Smaki te połączone są idealnie dobranymi
dodatkami: oliwą i octem. Duża ilość jabłek sprawia, że sałatka jest chrupiąca
i świeża, a z kolei śledzie nadają jej wyrazisty smak. W czasach spisywania
wspomnianej książki kucharskiej warzywa do sałat zwykle krojono w cienkie
plasterki nazywane talerzykami. Ja wolę jabłko krojone w kostkę, stąd ta drobna
zmiana. Współcześnie trudno też kupić rzodkiew zimową, o której mowa w
oryginalnym przepisie, dlatego proponuję ją zastąpić rzodkiewką lub białą
rzodkwią. Sądzę, że te niewielkie zmiany nie wpływają w znaczący sposób na smak
sałaty polskiej, jednak tych, którzy lubią odtwarzać przepisy z wszystkim
detalami odsyłam do oryginału.
Sałata polska – kuchnia galicyjska |
Składniki:
- 4 duże winne jabłka
- 10 rzodkiewek (lub 1/2 białej rzodkwi)
- 3 płaty śledziowe (marynowane lub w oleju)
- 1 duża cebula
- 4 łyżki octu 10%
- 4 łyżki oliwy
- sól, pieprz do smaku
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Umyte rzodkiewki kroimy w
plasterki. Cebulę i śledzie kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki łączymy,
dodajemy oliwę i ocet oraz doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy przynajmniej
na godzinę, żeby smaki się połączyły. Sałatkę podajemy schłodzoną.
Sałata polska – kuchnia galicyjska |
Więcej dań
regionalnych, w tym dań kuchni galicyjskiej
w zakładce
Zapraszam :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.