Zalewajka ogórkowa - kuchnia podkarpacka |
W kuchni podkarpackiej nie brak
zup wykwintnych, obfitujących w różnorodne składniki, zup podawanych w
niedzielę i od święta. Jednak zupy spożywane niegdyś na co dzień były proste i
szybkie w przygotowaniu. Skromne zasoby spiżarni były wykorzystywane w taki
sposób, by zaspokoić głód, ale też by potrawa miała smak. Do tego celu
podkarpackie gospodynie często wykorzystywały kwas z kiszonej kapusty, bądź
wodę z kiszonych ogórków. Składniki te były dostępne przez cały rok, nie było
dla nich innego zastosowania, a doskonale sprawdzały się w roli bazy do zupy.
Kwasówki (z kwasu z kiszonej kapusty) i zalewajki (z wody z kiszonych ogórków)
podawane były zwykle z gotowanymi ziemniakami – najczęściej całymi, czasem
tłuczonymi. Bywały też okraszone słoniną, czy nawet boczkiem, o ile gospodyni
miała je w swojej spiżarni.
Wiele dawnych skromnych dań,
typowych dla naszego regionu, nie przetrwało do naszych czasów. Mając do wyboru
różnorodne wartościowe składniki nie wysilamy się na robienie „czegoś z
niczego”. Jednak kwasówki i zalewajki gotuje się nadal, szczególnie w
zachodniej części województwa, w okolicach Jasła. Powód jest prosty. Są
naprawdę smaczne, a dodatkowo dzisiaj wiemy też, że kwas z kapusty i kiszonych
ogórków bardzo korzystnie oddziałują na nasze zdrowie. Zachęcam więc do
wypróbowania kolejnego przepisu na regionalny specjał.
Zalewajka ogórkowa, którą dzisiaj
proponuję, przyrządzana jest przez gospodynie z gminy Brzostek. Wyróżnia ją
groch, który po ugotowaniu dodawany jest do zalewajki razem z tłuczonymi
ziemniakami. Dodatkowo zupa zagęszczona jest śmietaną z mąką i okraszona skwarkami
z wędzonki. Podajemy z ciemnym chlebem.
Przepis pochodzi z publikacji
„Brzosteckie przepisy kucharskie” wydanej przez Stowarzyszenie Promocji i
Rozwoju Gminy Brzostek.
Zalewajka ogórkowa - kuchnia podkarpacka |
Składniki:
- 1/2 kwarty grochu (1/2 litra)
- 5 średnich ziemniaków
- 2-3 szklanki wody z kiszonych ogórków
- kawałek wędzonki
- 1 kwaterka kwaśnej śmietany (250 ml)
- 2 łyżki mąki
- sól i pieprz
Osobno w posolonej wodzie
gotujemy (wręcz rozgotowujemy) groch i ziemniaki. Ubijamy je, zalewamy wodą z
ogórków i zagotowujemy. Zupę zaprawiamy kwaśna śmietaną wymieszaną z mąką.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy okraszoną skwarami z wędzonki.
Zalewajka ogórkowa - kuchnia podkarpacka |
Zapraszam do zakładki
KUCHNIA PODKARPACKA
po więcej
regionalnych przepisów
w tym między innymi
bardzo ciekawy przepis
OdpowiedzUsuńKolejny przepis, który już spisuję, bo choć grzeszny to myślę, że chłopaki oszaleją na jego punkcie <3
OdpowiedzUsuń