wtorek, 17 stycznia 2017

Kwasówka grzybowa – kuchnia podkarpacka

Danie bieszczadzkie, łemkowski
Kwasówka grzybowa - kuchnia podkarpacka
Kwasówka to rodzaj polewki na bazie kwasu z kiszonej kapusty, zabielanej żółtkami i odrobiną śmietany. Ma szczególne właściwości uzdrawiające. Szczególnie uzdrawia kaca, ale dobrze też wpływa na odporność i trawienie :) Zupa ma zdecydowanie kwaśny smak, z lekką grzybową nutą. Swoją przyjemną konsystencję i kolor zawdzięcza natomiast śmietanie i żółtkom.
W kuchni podkarpackiej można spotkać wiele odmian kwasówki. Kwasówka grzybowa jest postna. Przygotowuje się ją na wywarze z warzyw i grzybów. W wielu domach jest obowiązkowym daniem wigilijnym, ale gotuje się ją nie tylko od święta. Równie popularne są kwasówki na bazie wywarów z mięsa drobiowego lub wołowego. Bieszczadzka, a konkretniej łemkowska, odmiana kwasówki nazywa się kysełycia. Przygotowuje się ją na wywarze wołowym, z kwasem z kiszonej kapusty i z suszonymi grzybami, ale zabielana jest śmietaną z mąką.
Kwasówkę podajemy solo, lub z gotowanymi ziemniakami. W różnych regionach podawana bywa też z innymi dodatkami, np. kaszą gryczaną, łazankami, albo soczewicą.
Moja kwasówka grzybowa pochodzi z podkarpackiego rejonu zwanego „Dorzeczem Wisłoka”, który tworzą gminy Zarszyn, Rymanów, Bukowsko i Besko. Przepis można znaleźć w publikacji „Smaki Dorzecza Wisłoka”.

Kwasówka grzybowa - kuchnia podkarpacka

Składniki:
  • 1 litr wywaru warzywnego
  • 1 szklanka kwasu z kiszonej kapusty
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki słodkiej śmietany
  • kilka suszonych grzybów (najlepiej podgrzybków lub prawdziwków)
  • sól
  • pieprz
Gotujemy wywar z warzyw (np. 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek pora i selera, 1 opalona na ogniu cebula) i grzybów. Kiedy grzyby zmiękną wyciągamy je razem z warzywami. Do gotującego się wywaru wlewamy stopniowo kwas z kiszonej kapusty i kosztujemy (ilość kwasu według uznania). Ponownie zagotowujemy. Żółtka mieszamy ze śmietaną w kubku, dodajemy po jednej łyżce gorącej polewki i mieszamy. Po dodaniu kilku łyżek całość wlewamy do polewki i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Kwasówkę chwilę gotujemy, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Grzyby kroimy w paski i dodajemy do zupy.

Kwasówka grzybowa - kuchnia podkarpacka



TUTAJ znajdziesz alfabetyczny spis przepisów z KUCHNI PODKARPACKIEJ






6 komentarzy:

  1. Nie jadłam nigdy takiej zupki, ale zapowiada się smacznie. :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto zimą rozgrzać się taką zupką :)

      Usuń
  2. Ciekawa zupa. Nigdy takiej nie jadłam :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda jak zupa krem :D Ciekawi nas jej smak :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Słyszałam, nie smakowałam. Mam nadzieję, że będę miała okazję nadrobić zaległości:)

    OdpowiedzUsuń