Zupa rzadkie ziemniaki z kudroniem – kuchnia podkarpacka |
Lokalizacja: Zagorzyce Górne, gmina Sędziszów Małopolski
Kudroń (a w innych regionach również bluszczak, balacznik,
kumdran, kondratek i kocimorda) to lokalna nazwa popularnego niegdyś zioła
bluszczyku kurdybanka. Było ono znane już kilkaset lat temu (podobno najstarsze
ślady odkryto w Biskupinie), a w kuchniach naszych praprababek pełniło taką
rolę, jaką dzisiaj pełni natka pietruszki, czy koperek. Ze względu na swój
specyficzny, lekko gorzki smak i intensywny korzenny zapach, świeży lub suszony
bluszczyk chętnie dodawany był do różnych dań, ale też używano go w
browarnictwie. Jako jedno z pierwszych wartościowych ziół pojawiających się
wiosną, cieszyło się popularnością nie tylko ze względów kulinarnych, ale również
leczniczych oraz mistycznych. Podobno wielkim zwolennikiem kurdybanka był Jan
III Sobieski, który miał go zabierać w celach leczniczych na swoje wyprawy
wojenne. Według Zbigniewa T. Nowaka („Zioła polskich łąk”) już w X wieku
bluszczykiem leczono kaszel i gorączkę. Przez wieki używano go do okładów, co jest
związane z jego działaniem bakteriobójczym i grzybobójczym. Z czasem odkryto
również jego dobroczynny wpływ na układ pokarmowy, system trawienny, jak i na
woreczek żółciowy. Bluszczyk kurdybanek odtruwa wątrobę i wspomaga pracę
trzustki. Podobno wspomaga on leczenie astmy oraz poprawia pracę nerek, jak
również pomaga w walce z alergiami poprzez hamowanie produkcji mediatorów stanu
zapalnego w organizmie. Jednak bardzo dawno temu bluszczykowi przypisywano inne
moce. Nazywany zielem Świętego Piotra miał chronić przed złem, w tym przed rzuceniem
uroku, dlatego pęki ziół wieszano na chatach i innych zabudowaniach.
Najlepsze właściwości smakowe mają liście bluszczyku
kurdybanka zerwane zaraz na początku kwitnienia, co zwykle przypada na początek
kwietnia. Suszone listki mają łagodniejszy smak niż świeże ziele, niemniej ze względu
na intensywny smak również i ich należy używać w rozsądnych ilościach.
Zaprezentowany przepis pochodzi od Koła Gospodyń Wiejskich
Zagorzyce Górne i został opublikowany w „Powiatowym informatorze o produktach
lokalnych i tradycyjnych” powiatu Ropczycko-Sędziszowskiego.
Zupa rzadkie ziemniaki z kudroniem – kuchnia podkarpacka |
Bluszczyk kurdybanek (kudroń) |
Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 1,5 litra wody
- 2 łyżki bluszczyku kurdybanka (kudroniu)
- 1 marchewka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- ½ dużej cebuli
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka masła
- pieprz i sól do smaku
Ziemniaki, cebulę i marchewkę kroimy w kostkę, wrzucamy do gotującej
się wody, lekko solimy i gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy
posiekany kudroń. Masło roztapiamy na patelni, wsypujemy mąkę i chwilę razem
smażymy, po czym dodajemy śmietanę i całość przelewamy do zupy. Zagotowujemy i
doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Zupa rzadkie ziemniaki z kudroniem – kuchnia podkarpacka |
Bluszczyk kurdybanek (kudroń) |
Zapraszam :)
"Rzadkie ziemniaki" to wypisz-wymaluj wielkopolskie śleperyby vel rzadkie pyrki! :)
OdpowiedzUsuńRzadkie pyrki brzmi wyjątkowo sympatycznie :)
Usuń