Racuchy z ziemniaków z jabłkami – kuchnia podkarpacka |
Lokalizacja: Kombornia, gmina Korczyna, powiat krośnieński
Podkarpacka kuchnia oferuje wiele tradycyjnych dań
z ziemniaków, wśród których zdecydowanie wyróżniają się dania słodkie – głównie
smażone placuszki, ale również ciasta, np. sernik z ziemniakami. Jednym z takich
dań są racuchy przygotowane na bazie ugotowanych ziemniaków, mąki pszennej,
mleka i drożdży. Usmażone z plasterkiem jabłka smakują podobnie do typowych drożdżowych
racuchów.
Przepis Pani Haliny Balawajder z Koła Gospodyń
Wiejskich Kombornia znalazł się w publikacji „Smaki regionalne LGD. Tradycyjne przepisy
kulinarne KGW z gminy Korczyna”.
Racuchy z ziemniaków z jabłkami – kuchnia podkarpacka |
Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 500 ml mleka
- 20 g drożdży
- 300-320 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 1 kg jabłek
- 2 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy
- olej do smażenia
- cukier puder do oprószenia
Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej
wodzie (pół łyżeczki soli). Po ugotowaniu odcedzamy i przepuszczamy przez
praskę albo dokładnie tłuczemy.
Drożdże rozcieramy z 2 łyżkami cukru i dodajemy do
nich pół szklanki letniego mleka. Przygotowany rozczyn dodajemy do
przestudzonych ziemniaków. Dodajemy również mąkę pszenną, cukier waniliowy i
żółtka. Wszystko dokładnie mieszamy, po czym dodajemy pianę z ubitych białek i
delikatnie mieszamy. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około
20 minut. W tym czasie obieramy jabłka i kroimy je na plasterki grubości około
5 mm.
Na patelni rozgrzewamy olej i kładziemy łyżką
niewielkie placki, na które kładziemy plasterek jabłka, który z kolei
przykrywamy odrobiną ciasta. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Oprószamy
cukrem pudrem lub nie – według upodobań.
Racuchy z ziemniaków z jabłkami – kuchnia podkarpacka |
Racuchy z ziemniaków z jabłkami – kuchnia podkarpacka |
Więcej regionalnych smaków znajdziecie w
zakładce
Zapraszam :)
Za sprawą Twojego bloga stopniowo przekonuję się, że kuchnia podkarpacka, z którą wcześniej nie miałam nic wspólnego, jest naprawdę smaczna;)
OdpowiedzUsuńczy racuchy mogą być bez jabłek ?
OdpowiedzUsuńOczywiście :)
OdpowiedzUsuń