czwartek, 20 stycznia 2022

Racuchy z ziemniaków z jabłkami – kuchnia podkarpacka

Racuchy z ziemniaków z jabłkami – kuchnia podkarpacka
Racuchy z ziemniaków z jabłkami – kuchnia podkarpacka

Lokalizacja: Kombornia, gmina Korczyna, powiat krośnieński

Podkarpacka kuchnia oferuje wiele tradycyjnych dań z ziemniaków, wśród których zdecydowanie wyróżniają się dania słodkie – głównie smażone placuszki, ale również ciasta, np. sernik z ziemniakami. Jednym z takich dań są racuchy przygotowane na bazie ugotowanych ziemniaków, mąki pszennej, mleka i drożdży. Usmażone z plasterkiem jabłka smakują podobnie do typowych drożdżowych racuchów.

Przepis Pani Haliny Balawajder z Koła Gospodyń Wiejskich Kombornia znalazł się w publikacji „Smaki regionalne LGD. Tradycyjne przepisy kulinarne KGW z gminy Korczyna”.


Racuchy z ziemniaków z jabłkami – kuchnia podkarpacka
Racuchy z ziemniaków z jabłkami – kuchnia podkarpacka

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 500 ml mleka
  • 20 g drożdży
  • 300-320 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1 kg jabłek
  • 2 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • olej do smażenia
  • cukier puder do oprószenia

Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie (pół łyżeczki soli). Po ugotowaniu odcedzamy i przepuszczamy przez praskę albo dokładnie tłuczemy.

Drożdże rozcieramy z 2 łyżkami cukru i dodajemy do nich pół szklanki letniego mleka. Przygotowany rozczyn dodajemy do przestudzonych ziemniaków. Dodajemy również mąkę pszenną, cukier waniliowy i żółtka. Wszystko dokładnie mieszamy, po czym dodajemy pianę z ubitych białek i delikatnie mieszamy. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 20 minut. W tym czasie obieramy jabłka i kroimy je na plasterki grubości około 5 mm.

Na patelni rozgrzewamy olej i kładziemy łyżką niewielkie placki, na które kładziemy plasterek jabłka, który z kolei przykrywamy odrobiną ciasta. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Oprószamy cukrem pudrem lub nie – według upodobań.


Racuchy z ziemniaków z jabłkami – kuchnia podkarpacka
Racuchy z ziemniaków z jabłkami – kuchnia podkarpacka

Racuchy z ziemniaków z jabłkami – kuchnia podkarpacka
Racuchy z ziemniaków z jabłkami – kuchnia podkarpacka

 

Więcej regionalnych smaków znajdziecie w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)

 

3 komentarze:

  1. Za sprawą Twojego bloga stopniowo przekonuję się, że kuchnia podkarpacka, z którą wcześniej nie miałam nic wspólnego, jest naprawdę smaczna;)

    OdpowiedzUsuń
  2. czy racuchy mogą być bez jabłek ?

    OdpowiedzUsuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.