piątek, 14 stycznia 2022

Gołąbki z kaszą i grzybami – kuchnia podkarpacka

Gołąbki z kaszą i grzybami – kuchnia podkarpacka
Gołąbki z kaszą i grzybami – kuchnia podkarpacka

Lokalizacja: Nozdrzec, gmina Nozdrzec, powiat brzozowski

Kaszę w gołąbkach jada się coraz rzadziej, a szkoda, bo gołąbki z takim farszem to nie tylko bardzo smaczne danie, ale też tradycja naszego regionu. Dzisiaj zapraszam Was na gołąbki według przepisu Koła Gospodyń Wiejskich z Nozdrzca, w których farsz, mimo niewielu składników, ma bardzo bogaty smak. Zawdzięcza go mieszance kaszy gryczanej, jęczmiennej oraz ryżu, a także suszonym grzybom, które razem z podsmażoną cebulką dodaje się do farszu. Te postne gołąbki w okolicach Nozdrzca są daniem wigilijnym, ale jeśli wolicie bardziej konkretny smak, możecie do farszu dodać pół kilograma surowego, mielonego mięsa. Gołąbki z kaszą i grzybami podajemy z sosem grzybowym przygotowanym z wywaru z suszonych grzybów lub z pieczarek albo z surowych leśnych grzybów.

Przepis pochodzi z publikacji „Potrawy wigilijne Ziemi Brzozowskiej” wydanej przez LGD Ziemia Brzozowska.


Gołąbki z kaszą i grzybami – kuchnia podkarpacka
Gołąbki z kaszą i grzybami – kuchnia podkarpacka

Gołąbki z kaszą i grzybami – kuchnia podkarpacka
Gołąbki z kaszą i grzybami – kuchnia podkarpacka

Składniki:

  • 1 główka kapusty
  • 200-300 g ryżu
  • 100 g kaszy jęczmiennej
  • 100 g kaszy gryczanej
  • 3 łyżki tłuszczu (olej lub masło)
  • 1 duża cebula
  • 100 g suszonych grzybów

Suszone grzyby dzień wcześniej zalewamy wodą. Namoczone gotujemy około 40 minut do miękkości. Odcedzamy grzyby i kroimy je na mniejsze kawałki, a wywar zachowujemy.

Kapustę parzymy w gotującej się, osolonej wodzie. Odcinamy liść po liściu, a następnie z każdego liścia odcinamy zgrubienie znajdujące się u podstawy.

Ryż i kasze gotujemy na sypko według przepisu na opakowaniu. Ugotowane osobno nie przejdą w całości posmakiem gryki. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na tłuszczu, po czym dodajemy pokrojone grzyby i chwilę razem smażymy. Ryż, kasze i grzyby z tłuszczem mieszamy razem, po czym farsz doprawiamy solą i pieprzem. Farsz powinien być lekko pikantny, ponieważ kapusta nieco zneutralizuje jego smak.

Garnek do zapiekania gołąbków wykładamy liśćmi kapusty – tymi uszkodzonymi z wierzchu, lub tymi małymi, z samego środka kapusty. Farsz nakładamy na dobre liście, boczne brzegi zawijamy do środka i cały liść zwijamy w rulon. Gołąbki wkładamy do brytfanki i podlewamy rosołem lub posoloną wodą z moczenie grzybów. Dusimy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (grzałka góra-dół) około 1,5 godziny.

Z wywaru po grzybach można również zrobić sos, dodając do niego pół szklanki śmietany wymieszanej z 1 łyżką mąki pszennej i doprawiając go solą i pieprzem.


Gołąbki z kaszą i grzybami – kuchnia podkarpacka
Gołąbki z kaszą i grzybami – kuchnia podkarpacka

 

Więcej przepisów na regionalne gołąbki znajdziecie w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.