Gołąbki z kaszą i grzybami – kuchnia podkarpacka |
Lokalizacja: Nozdrzec, gmina Nozdrzec, powiat brzozowski
Kaszę w gołąbkach jada się coraz rzadziej, a szkoda,
bo gołąbki z takim farszem to nie tylko bardzo smaczne danie, ale też tradycja
naszego regionu. Dzisiaj zapraszam Was na gołąbki według przepisu Koła Gospodyń
Wiejskich z Nozdrzca, w których farsz, mimo niewielu składników, ma bardzo
bogaty smak. Zawdzięcza go mieszance kaszy gryczanej, jęczmiennej oraz ryżu, a
także suszonym grzybom, które razem z podsmażoną cebulką dodaje się do farszu.
Te postne gołąbki w okolicach Nozdrzca są daniem wigilijnym, ale jeśli wolicie
bardziej konkretny smak, możecie do farszu dodać pół kilograma surowego,
mielonego mięsa. Gołąbki z kaszą i grzybami podajemy z sosem grzybowym
przygotowanym z wywaru z suszonych grzybów lub z pieczarek albo z surowych
leśnych grzybów.
Przepis pochodzi z publikacji „Potrawy wigilijne
Ziemi Brzozowskiej” wydanej przez LGD Ziemia Brzozowska.
Gołąbki z kaszą i grzybami – kuchnia podkarpacka |
Gołąbki z kaszą i grzybami – kuchnia podkarpacka |
Składniki:
- 1 główka kapusty
- 200-300 g ryżu
- 100 g kaszy jęczmiennej
- 100 g kaszy gryczanej
- 3 łyżki tłuszczu (olej lub masło)
- 1 duża cebula
- 100 g suszonych grzybów
Suszone grzyby dzień wcześniej zalewamy wodą.
Namoczone gotujemy około 40 minut do miękkości. Odcedzamy grzyby i kroimy je na
mniejsze kawałki, a wywar zachowujemy.
Kapustę parzymy w gotującej się, osolonej wodzie. Odcinamy
liść po liściu, a następnie z każdego liścia odcinamy zgrubienie znajdujące się
u podstawy.
Ryż i kasze gotujemy na sypko według przepisu na
opakowaniu. Ugotowane osobno nie przejdą w całości posmakiem gryki. Cebulę
kroimy w kostkę, podsmażamy na tłuszczu, po czym dodajemy pokrojone grzyby i
chwilę razem smażymy. Ryż, kasze i grzyby z tłuszczem mieszamy razem, po czym farsz
doprawiamy solą i pieprzem. Farsz powinien być lekko pikantny, ponieważ kapusta
nieco zneutralizuje jego smak.
Garnek do zapiekania gołąbków wykładamy liśćmi
kapusty – tymi uszkodzonymi z wierzchu, lub tymi małymi, z samego środka kapusty.
Farsz nakładamy na dobre liście, boczne brzegi zawijamy do środka i cały liść
zwijamy w rulon. Gołąbki wkładamy do brytfanki i podlewamy rosołem lub posoloną
wodą z moczenie grzybów. Dusimy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (grzałka
góra-dół) około 1,5 godziny.
Z wywaru po grzybach można również zrobić sos,
dodając do niego pół szklanki śmietany wymieszanej z 1 łyżką mąki pszennej i doprawiając
go solą i pieprzem.
Gołąbki z kaszą i grzybami – kuchnia podkarpacka |
Więcej przepisów na regionalne gołąbki
znajdziecie w zakładce
Zapraszam :)
Masz rację, coraz rzadziej jemy gołąbki z kaszą, a to wielka szkoda. Nie dość, że jest zdrowa to znacznie wpływa na smak. U mnie zazwyczaj łączy się kaszę z ryżem, do tego mięsko, pieczarki i cebulka. Pyszny obiad na kilka dni gotowy :)
OdpowiedzUsuńMoje najnowsze odkrycie to gołąbki z kaszą jaglaną (niedługo pojawią się na blogu). To dopiero nietypowe zestawienie :) Dziękuję za komentarz i pozdrawiam :)
Usuń