Sałatka cebulowa z korniszonami – kuchnia podkarpacka |
Różnorodność składników sałatki wcale nie musi przekładać się
na jej smak. Nasze babcie i mamy często robiły sałatki zaledwie z 2 czy 3
składników i niczego sałatkom tym nie brakowało. Czasem wystarczyły jajka,
jabłka i chrzan, albo marchewka i cebula. Odpowiednio dobrane i doprawione
składniki tworzyły sałatki, za którymi przepadali wszyscy domownicy.
Współcześnie mamy dostęp do różnorodnych warzyw i owoców, więc i możliwości jest
więcej, jednak od czasu do czasu warto wrócić do starych domowych przepisów. Wielbiciele
cebuli z pewnością docenią sałatkę, w której zasolona wcześniej cebula połączona
jest z korniszonami i jajkami. Kropką nad „i”, a zarazem nietypowym składnikiem,
jest przecier pomidorowy, który dodaje sałatce odrobinę słodyczy i kwaskowatego
smaku.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Łączek Jagiellońskich
(Gmina Wojaszówka) opublikowano w: „Czarnorzecko-strzyżowska Kraina Smaków.
Tradycyjne przepisy Kół Gospodyń Wiejskich z terenu działania Stowarzyszenia
Czarnorzecko-Strzyżowska Lokalna Grupa Działania".
Sałatka cebulowa z korniszonami – kuchnia podkarpacka |
Składniki:
- 1 kg cebuli
- 10 jajek
- 1 litrowy słoik korniszonów
- majonez
- mały przecier pomidorowy
- sól i pieprz
Cebulę kroimy w piórka, lekko solimy i odciskamy. Ugotowane
jajka kroimy w plastry, a następnie w paski. Podobnie korniszony. Wszystkie
składniki łączymy majonezem i doprawiamy solą oraz pieprzem.
Sałatka cebulowa z korniszonami – kuchnia podkarpacka |
Więcej sałatek i
innych regionalnych specjałów
w zakładce KUCHNIAPODKARPACKA
Zapraszam :)
Pyszna sałatka. Podoba mi się takie połączenie. Koniecznie muszę ją przygotować :D
OdpowiedzUsuń