Ciastka Piwoszki – kuchnia podkarpacka |
Lokalizacja: Korczyna, gmina Korczyna, powiat krośnieński
Piwoszki to proste ciastka z 3 składników: mąki,
masła i piwa. Ten ostatni składnik nadaje kruchemu ciastu specyficzny posmak, ale
jest on znacznie łagodniejszy od goryczki typowej dla piwa. Dzięki temu ciastka
mają przyjemny smak, który doskonale uzupełnia słodycz marmolady zamkniętej w
trójkątnych ciastkach oraz cukier puder, którym oprószamy upieczone piwoszki.
Ciastka zamknięte w pojemniku pozostają świeże przez kilka dni, co jest ich
dodatkową zaletą.
Przepis Pani Marii Jakubik z Koła Gospodyń
Wiejskich Korczyna pochodzi z publikacji „Smaki regionalne LGD. Tradycyjne
przepisy kulinarne KGW z gminy Korczyna”.
Ciastka Piwoszki – kuchnia podkarpacka |
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 250 g masła (oryginalnie margaryna)
- 1/2 szklanki piwa
- 250 g twardej marmolady lub kilka jabłek pokrojonych w ósemki
- cukier puder do oprószenia
Z mąki, miękkiego masła i piwa wyrabiamy ciasto,
które rozwałkowujemy na grubość około 3 mm i kroimy na kwadraty o boku około 6
cm. Na każdy kwadrat nakładamy pół łyżeczki marmolady lub kawałek jabłka i
składamy w trójkąty, które lekko dociskamy. Pieczemy na złoty kolor w
piekarniku nagrzanym do 175 stopni C przez około 18 minut. Po upieczeniu
oprószamy cukrem pudrem.
Ciastka Piwoszki – kuchnia podkarpacka |
Więcej regionalnych słodkości w zakładce
Zapraszam :)
Pamiętam te ciastka z dzieciństwa, choć nie pochodzę z Podkarpacia. Są pyszne i mega proste :)
OdpowiedzUsuńPyszne są na pewno
OdpowiedzUsuń