niedziela, 20 lutego 2022

Oponki serowe z Komborni – kuchnia podkarpacka

Oponki serowe z Komborni – kuchnia podkarpacka
Oponki serowe z Komborni – kuchnia podkarpacka

Lokalizacja: Kombornia, gmina Korczyna, powiat krośnieński 

Serowe oponki to rodzaj smażonych na głębokim tłuszczu pączków z dziurką, które przygotowane są z pulchnego ciasta. Ciasto na oponki składa się z białego sera i mąki pszennej, które zazwyczaj dodaje się w równych proporcjach. Dodatkowo ciasto związane jest jajkami i osłodzone cukrem. Jeśli biały ser jest zbyt suchy, bywa że do ciasta dodaje się odrobinę śmietany. Oponki podczas smażenia stają się pulchne i okrągłe, co zawdzięczają sodzie oczyszczonej, natomiast żeby nie nasiąkały tłuszczem do ciasta dodaje się spirytus, który bywa zastępowany 10-cioprocentowym octem.

Współcześnie oponki najczęściej smażymy na oleju roślinnym i robimy to w głębokiej patelni. Jednak nasze babcie i ich babcie smażyły je na świeżym smalcu. Do smażenia wykorzystywano często owalne głębokie naczynie o prostych ściankach, zwane gęsiarką. Poza pieczeniem drobiu naczynie to służyło do duszenia w piecu kapuścianych gołąbków, przygotowania wątróbki w sosie własnym, czy smażenia chrustu, pączków i oponek.

Przepis Pani Danuta Inglot z Koła Gospodyń Wiejskich w Komborni opublikowano w zbiorze regionalnych przepisów pt. „Smaki regionalne LGD. Tradycyjne przepisy kulinarne KGW z gminy Korczyna”.


Oponki serowe z Komborni – kuchnia podkarpacka
Oponki serowe z Komborni – kuchnia podkarpacka

Składniki:

  • 500 g białego sera
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1szklanka cukru
  • 2 łyżki spirytusu lub octu 10%
  • olej lub smalec do smażenia
  • lukier lub cukier puder do oprószenia

Ser mielimy w maszynce i przekładamy go do większej miski. Wsypujemy mąkę pszenną, dodajemy jajka, sodę oczyszczoną, cukier, spirytus lub ocet i dokładnie mieszamy. Ciasto rozwałkowujemy na około pół centymetra. Szklanką wykrawamy krążki i w każdym krążku nakrętką robimy dziurkę. Olej lub smalec rozgrzewamy w naczyniu z grubym dnem lub na głębokiej patelni. Oponki smażymy z obu stron na złoty kolor. Dokładnie odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym. Oponki oprószamy cukrem pudrem lub lukrujemy.

Lukier:

  • 200 g cukru pudru
  • sok z 1 cytryny

Cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny. Można dodać nieco rumu. Lukrujemy gorące oponki.

Oponki serowe z Komborni – kuchnia podkarpacka
Oponki serowe z Komborni – kuchnia podkarpacka


Więcej regionalnych specjałów w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.