Oponki serowe z Komborni – kuchnia podkarpacka |
Lokalizacja: Kombornia, gmina Korczyna, powiat krośnieński
Serowe oponki to rodzaj smażonych na głębokim
tłuszczu pączków z dziurką, które przygotowane są z pulchnego ciasta. Ciasto na
oponki składa się z białego sera i mąki pszennej, które zazwyczaj dodaje się w
równych proporcjach. Dodatkowo ciasto związane jest jajkami i osłodzone cukrem.
Jeśli biały ser jest zbyt suchy, bywa że do ciasta dodaje się odrobinę śmietany.
Oponki podczas smażenia stają się pulchne i okrągłe, co zawdzięczają sodzie
oczyszczonej, natomiast żeby nie nasiąkały tłuszczem do ciasta dodaje się spirytus,
który bywa zastępowany 10-cioprocentowym octem.
Współcześnie oponki najczęściej smażymy na oleju
roślinnym i robimy to w głębokiej patelni. Jednak nasze babcie i ich babcie
smażyły je na świeżym smalcu. Do smażenia wykorzystywano często owalne głębokie
naczynie o prostych ściankach, zwane gęsiarką. Poza pieczeniem drobiu naczynie
to służyło do duszenia w piecu kapuścianych gołąbków, przygotowania wątróbki w
sosie własnym, czy smażenia chrustu, pączków i oponek.
Przepis Pani Danuta Inglot z Koła Gospodyń
Wiejskich w Komborni opublikowano w zbiorze regionalnych przepisów pt. „Smaki regionalne
LGD. Tradycyjne przepisy kulinarne KGW z gminy Korczyna”.
Oponki serowe z Komborni – kuchnia podkarpacka |
Składniki:
- 500 g białego sera
- 500 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1szklanka cukru
- 2 łyżki spirytusu lub octu 10%
- olej lub smalec do smażenia
- lukier lub cukier puder do oprószenia
Ser mielimy w maszynce i przekładamy go do większej miski. Wsypujemy mąkę pszenną, dodajemy jajka, sodę oczyszczoną, cukier, spirytus lub ocet i dokładnie mieszamy. Ciasto rozwałkowujemy na około pół centymetra. Szklanką wykrawamy krążki i w każdym krążku nakrętką robimy dziurkę. Olej lub smalec rozgrzewamy w naczyniu z grubym dnem lub na głębokiej patelni. Oponki smażymy z obu stron na złoty kolor. Dokładnie odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym. Oponki oprószamy cukrem pudrem lub lukrujemy.
Lukier:
- 200 g cukru pudru
- sok z 1 cytryny
Cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny. Można dodać nieco rumu. Lukrujemy gorące oponki.
Oponki serowe z Komborni – kuchnia podkarpacka |
Więcej regionalnych specjałów w zakładce
Zapraszam :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.