Ryż z jabłkami – kuchnia podkarpacka |
Lokalizacja: Jędrzejówka, gmina Narol, powiat lubaczowski
Kiedy tak niedaleko trwa wojna, a z nieba wiele razy
dziennie słychać dźwięk przelatujących samolotów i śmigłowców trudno myśleć o
pielęgnowaniu hobby. Jednak jedzenie, i w dobrych i w złych czasach, jest nam
niezbędne. Więc tym bardziej teraz oszczędna i pomysłowa podkarpacka kuchnia
może służyć nam swoim bogactwem. Ryż na słodko to prosta potrawa, którą lubią i
dzieci i dorośli. Danie składa się z trzech warstw ryżu ugotowanego na mleku i
wodzie, które przełożone są dwiema warstwami startych jabłek. Całość zapieka się
w piekarniku. Przygotowany w ten sposób ryż z jabłkami można podać jako dowolny
posiłek – śniadanie, obiad lub kolację. Jeśli coś zostanie, na drugi dzień ryż
można podgrzać w mikrofalówce lub piecyku. Zachęcam do przygotowania ryżu na
słodko według przepisu Koła Gospodyń Wiejskich w Jędrzejówce, który
zamieszczono w publikacji „Dziedzictwo kulturowe sztuki ludowej i kulinarnej Ziemi
Lubaczowskiej”.
Ryż z jabłkami – kuchnia podkarpacka |
Składniki:
- 2 szklanki ryżu (około 400 g)
- 2 szklanki mleka
- 2 szklanki wody
- szczypta soli
- 1 łyżka masła
- 4-6 łyżek cukru
- 1 kg jabłek
- cynamon
- masło do wysmarowania naczynia
Wodę z mlekiem zagotowujemy i dodajemy masło,
cukier oraz sól. Wsypujemy ryż wypłukany pod zimną wodą i gotujemy go około 10-12
minut, po czym dodajemy cukier, mieszamy i szczelnie przykrywamy na czas
przygotowywania jabłek. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Ryż dzielimy
na 3 równe części, a jabłka na 2. Na dno naczynia wykładamy pierwszą część
ryżu, a na nią wykładamy połowę jabłek. Oprószamy je cynamonem, a jeśli są
kwaśne, dodatkowo posypujemy łyżką cukru. Na jabłka wykładamy drugą część ryżu,
a na niego pozostałe jabłka. Po oprószeni ich cynamonem i posypaniu cukrem
jabłka przykrywamy ostatnią częścią ryżu, który również oprószamy cynamonem.
Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (grzałka góra-dół) i
pieczemy około 1 godziny.
Ryż z jabłkami – kuchnia podkarpacka |
Więcej regionalnych przepisów w zakładce
Zapraszam :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.