sobota, 5 marca 2022

Ryż z jabłkami – kuchnia podkarpacka

Ryż z jabłkami – kuchnia podkarpacka
Ryż z jabłkami – kuchnia podkarpacka

Lokalizacja: Jędrzejówka, gmina Narol, powiat lubaczowski

Kiedy tak niedaleko trwa wojna, a z nieba wiele razy dziennie słychać dźwięk przelatujących samolotów i śmigłowców trudno myśleć o pielęgnowaniu hobby. Jednak jedzenie, i w dobrych i w złych czasach, jest nam niezbędne. Więc tym bardziej teraz oszczędna i pomysłowa podkarpacka kuchnia może służyć nam swoim bogactwem. Ryż na słodko to prosta potrawa, którą lubią i dzieci i dorośli. Danie składa się z trzech warstw ryżu ugotowanego na mleku i wodzie, które przełożone są dwiema warstwami startych jabłek. Całość zapieka się w piekarniku. Przygotowany w ten sposób ryż z jabłkami można podać jako dowolny posiłek – śniadanie, obiad lub kolację. Jeśli coś zostanie, na drugi dzień ryż można podgrzać w mikrofalówce lub piecyku. Zachęcam do przygotowania ryżu na słodko według przepisu Koła Gospodyń Wiejskich w Jędrzejówce, który zamieszczono w publikacji „Dziedzictwo kulturowe sztuki ludowej i kulinarnej Ziemi Lubaczowskiej”.

 

Ryż z jabłkami – kuchnia podkarpacka
Ryż z jabłkami – kuchnia podkarpacka

Składniki:

  • 2 szklanki ryżu (około 400 g)
  • 2 szklanki mleka
  • 2 szklanki wody
  • szczypta soli
  • 1 łyżka masła
  • 4-6 łyżek cukru
  • 1 kg jabłek
  • cynamon
  • masło do wysmarowania naczynia

Wodę z mlekiem zagotowujemy i dodajemy masło, cukier oraz sól. Wsypujemy ryż wypłukany pod zimną wodą i gotujemy go około 10-12 minut, po czym dodajemy cukier, mieszamy i szczelnie przykrywamy na czas przygotowywania jabłek. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Ryż dzielimy na 3 równe części, a jabłka na 2. Na dno naczynia wykładamy pierwszą część ryżu, a na nią wykładamy połowę jabłek. Oprószamy je cynamonem, a jeśli są kwaśne, dodatkowo posypujemy łyżką cukru. Na jabłka wykładamy drugą część ryżu, a na niego pozostałe jabłka. Po oprószeni ich cynamonem i posypaniu cukrem jabłka przykrywamy ostatnią częścią ryżu, który również oprószamy cynamonem. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (grzałka góra-dół) i pieczemy około 1 godziny.


Ryż z jabłkami – kuchnia podkarpacka
Ryż z jabłkami – kuchnia podkarpacka


Więcej regionalnych przepisów w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.