sobota, 10 kwietnia 2021

Czarny makowiec – kuchnia podkarpacka

 

Czarny makowiec – kuchnia podkarpacka
Czarny makowiec – kuchnia podkarpacka

Ten makowiec nie tylko jest czarny z wyglądu, ale też za sprawą dodatków jest czarny w smaku. Od tradycyjnych makowców różni go niewiele, zaledwie 3 łyżki kakao, ale dzięki nim i czekoladowej polewie zmienia się i wygląd i smak makowca. Ciasto jest smaczne, kakaowe, wilgotne, a do tego ładnie i równo się piecze. Smak dopełniają powidła śliwkowe, którymi przekłada się ciasto.

Ten smaczny makowiec pieką panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Niebieszczanach. Przepis został opublikowany na gminnym portalu gminasanok.pl


Czarny makowiec – kuchnia podkarpacka
Czarny makowiec – kuchnia podkarpacka

Składniki na brytfankę 25x35 cm:

  • 500 g maku
  • 10 jajek
  • 500 g cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g masła
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • bakalie
  • słoik powideł śliwkowych
  • polewa czekoladowa

Mak wsypujemy do gotującej się wody i gotujemy kilka minut. Odcedzony i odciśnięty mak mielimy przez maszynkę. Ucieramy masło, dodając cukier, później żółtka, zmielony mak, kakao, mąkę, proszek do pieczenia i bakalie, razem wszystko mieszamy. Na koniec dodajemy ubite białka. Ciasto dzielimy na 2 części i rozlewamy na 2 brytfanki. Pieczemy 2 placki w temperaturze 175 stopni C przez około 45 minut. Placki przekładamy powidłem śliwkowym i polewamy czekoladową polewą.


Czarny makowiec – kuchnia podkarpacka
Czarny makowiec – kuchnia podkarpacka

 

Tradycyjne podkarpackie słodkości, w tym róne makowce

znajdziecie w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)

 

 

3 komentarze:

  1. WSpaniały przepis i przydatny zaprasszaam na bloghttps://mojewyroby.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, makowiec wygląda naprawdę fantastycznie, ale te pół kilo cukru w cieście mnie przeraża :-o

    OdpowiedzUsuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.