Czarny makowiec – kuchnia podkarpacka |
Ten makowiec nie tylko jest czarny z wyglądu, ale też za
sprawą dodatków jest czarny w smaku. Od tradycyjnych makowców różni go
niewiele, zaledwie 3 łyżki kakao, ale dzięki nim i czekoladowej polewie zmienia
się i wygląd i smak makowca. Ciasto jest smaczne, kakaowe, wilgotne, a do tego ładnie
i równo się piecze. Smak dopełniają powidła śliwkowe, którymi przekłada się ciasto.
Ten smaczny makowiec pieką panie z Koła Gospodyń Wiejskich w
Niebieszczanach. Przepis został opublikowany na gminnym portalu gminasanok.pl
Czarny makowiec – kuchnia podkarpacka |
Składniki na brytfankę 25x35 cm:
- 500 g maku
- 10 jajek
- 500 g cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g masła
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki kakao
- bakalie
- słoik powideł śliwkowych
- polewa czekoladowa
Mak wsypujemy do gotującej się wody i gotujemy kilka minut. Odcedzony i odciśnięty mak mielimy przez maszynkę. Ucieramy masło, dodając cukier, później żółtka, zmielony mak, kakao, mąkę, proszek do pieczenia i bakalie, razem wszystko mieszamy. Na koniec dodajemy ubite białka. Ciasto dzielimy na 2 części i rozlewamy na 2 brytfanki. Pieczemy 2 placki w temperaturze 175 stopni C przez około 45 minut. Placki przekładamy powidłem śliwkowym i polewamy czekoladową polewą.
Czarny makowiec – kuchnia podkarpacka
Tradycyjne
podkarpackie słodkości, w tym róne makowce
znajdziecie w
zakładce
Zapraszam :)
WSpaniały przepis i przydatny zaprasszaam na bloghttps://mojewyroby.wordpress.com/
OdpowiedzUsuńWow, makowiec wygląda naprawdę fantastycznie, ale te pół kilo cukru w cieście mnie przeraża :-o
OdpowiedzUsuńFakt, sama sypnęłam na oko, ale pewnie przez pół :D
Usuń