niedziela, 12 czerwca 2016

Podkarpacki kociołek zbójnicki


Dzisiaj kolejny raz zapraszam do podkarpackiej kuchni. Tym razem proponuję danie jednogarnkowe – podkarpacki kociołek zbójnicki, czyli malutkie klopsiki z mięsa mielonego w towarzystwie duszonych warzyw – ziemniaków, pieczarek, papryki, marchewki, pietruszki i cebuli. Typowym podkarpackim dodatkiem jest tutaj czerwona fasola i majeranek.

Składniki:
  • 1 litr bulionu (może być z kostki)
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 2 czerwone papryki
  • 500 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1/2 łyżki majeranku
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
Mięso:
  • 500 g mięsa mielonego, najlepiej wieprzowo-wołowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1⁄2 łyżki majeranku
  • 1 jajko
  • sól i pieprz
  • 4 łyżki mąki do obtaczania

Mięso mielone solimy (około 1/2 łyżeczki), dodajemy pieprz, , przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek i jajko. Wyrabiamy gładką masę i robimy malutkie kulki. Obtaczamy je w mące i zostawiamy na desce.

Bulion zagotowujemy i dodajemy do niego pokrojoną w słupki marchewkę i pietruszkę, a chwilę później pokrojoną w paski paprykę. Podgotowujemy. W tym czasie smażymy pokrojone pieczarki i cebulę, dorzucamy do garnka. Gdy jarzyny będą się robić miękkie, dodajemy ziemniaki, fasolę razem z zalewą z puszki, a na końcu przygotowane wcześniej klopsiki. Gotujemy wszystko 5-10 minut. Robimy zasmażkę z 2 łyżek mąki i 2 łyżek masła. Przelewamy ją do garnka. Całość zagotowujemy doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem.



Danie podkarpackie z Medyni Łańcuckiej. Przepis pochodzi z publikacji "Eurogalicja od kuchni".

7 komentarzy:

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.