piątek, 27 maja 2016

Ciasto orzechowe cappuccino


Ciasto orzechowe cappuccino powstało na bazie przepisu mojej mamy na pyszny tradycyjny tort orzechowy z masą kawową. Orzechowe blaty są delikatne, a jednocześnie mają intensywny orzechowy smak. Jednak zamiast klasycznej kawowej masy na bazie masła czy margaryny wolałam użyć śmietany kremówki i przygotować z niej krem z dodatkiem cappuccino, który ustabilizowałam niewielką ilością żelatyny. Zarówno ciasto, jak i krem, nie są bardzo słodkie, dlatego cienka warstwa kajmaku na wierzchu ciasta jest jak kropka nad „i”.
Zachęcam do wypróbowania przepisu. To jedno z niewielu ciast tortowych, które tak łatwo przygotować, a jednocześnie jest tak smaczne :)


Składniki na blaszkę 25x35 cm:

Ciasto orzechowe:
  • 10 jajek
  • 150 g zmielonych orzechów włoskich
  • 5 łyżek mąki pszennej tortowej
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Krem cappuccino:
  • 600 ml śmietany kremówki (36%)
  • 5 łyżek cappuccino w proszku
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1/2 szklanki gorącej wody
Do naponczowania:
  • 1/2 szklanki bardzo mocnej herbaty
  • 1 plasterek cytryny
Dodatkowo:
  • 300 g gotowej masy kajmakowej (około 2/3 puszki)
  • 1 gorzka czekolada
Przygotowanie ciasta:
Jajka włożyć do niewielkiej miski i zalać bardzo ciepłą wodą, żeby się ogrzały. Po kilku minutach jajka wytrzeć i oddzielić białka od żółtek.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
Bułkę tartą, mielone orzechy, mąkę i proszek do pieczenia wymieszać razem.
Żółtka z cukrem pudrem utrzeć mikserem do białości. Nie przerywając miksowania dodawać po trochę mieszanki mąki z bułką tartą i orzechami. Pod koniec ciasto zrobi się dość gęste. Żeby je rozluźnić trzeba dodać 2 łyżki ubitych białek i delikatnie wymieszać je szpatułką bądź łyżką. Następnie dodać resztę białek i wmieszać je delikatnie. Całość wyłożyć na brytfankę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (grzałka góra-dół). Po wystudzeniu ciasto obrócić, zdjąć z niego papier i przekroić na 2 blaty. Zostawić obrócone (spód ciasta będzie jego górą).

Przygotowanie kremu cappuccino:
Żelatynę rozpuścić w połowie szklanki gorącej wody. Kiedy będzie stygła mieszać od czasu do czasu. Dobrze schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Dodać proszek cappuccino i całość zmiksować. Przestudzoną żelatynę wlewać do kremu powoli cienkim strumieniem i wszystko razem dobrze zmiksować.


Dolną połowę ciasta naponczować połową herbaty z cytryną i wyłożyć na nią krem cappuccino. Przykryć drugą połową ciasta i wstawić do lodówki przynajmniej na 10 minut. Po tym czasie wierzch ciasta naponczować pozostałą herbatą i rozsmarować na nim masę kajmakową.
Czekoladę pokruszyć na mniejsze kawałki i roztopić w metalowej miseczce ustawionej nad garnkiem z lekko gotującą się wodą. Dodać łyżkę śmietany, szybko i dokładnie wymieszać. Czekoladę nabierać na łyżkę i cienkim strumieniem robić wzorki na masie kajmakowej.
Ciasto odstawić do lodówki przynajmniej na 4 godziny.





15 komentarzy:

  1. Wygląda wspaniale i zapewne tak smakuje! Podziwiam wszystkich, którzy przyrządzają pracochłonne ciasta. Ja, niestety, nie mam takiej cierpliwości.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto prezentuje się bajecznie! Świetne połączenie smaków. Orzechy + capuccino = niebo dla podniebienia <3

    OdpowiedzUsuń
  3. witam 1 raz znaszałam ten blog i narobiłas mi smaka tymi ciastami zapraszam na moj skromny nowy blog pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Krem akurat byśmy wymieniły na jakiś innych smak ale już samo ciasto orzechowe musi być przepyszne, bo uwielbiamy włoskie orzechy :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak z kawą, to nie trzeba mnie namawiać. Pozdrawiam -:)

    OdpowiedzUsuń
  6. moje ulubione ;)
    wygląda świetnie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciastka wyglądają tak apetycznie, że pozwolę sobie porwać jedno : )

    OdpowiedzUsuń
  8. A kiedy dodamy orzechy włoskie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Razem z mąką. Dziękuję za zwrócenie uwagi - uzupełniłam opis :)

      Usuń
  9. Mmmm... te orzechowe blaty muszą być super :) No i całe ciasto ogólnie prezentuje się smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Moje smaki. Ciasto wygląda pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wszystko, co jest o smaku cappuccino, z checią skosztuję!
    Ciasto wygląda prześlicznie, szczególnie ta polewą kajmakową ;)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z Twoich ust to wielki komplement. Dziękuję i również pozdrawiam :)

      Usuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.