czwartek, 19 maja 2016

Piknikowe ciasto z owocami


Ucierane ciasto z owocami i kruszonką to kolejny letni klasyk. W swoim zeszycie mam kilka przepisów na to ciasto, ale jeden z nich lubię najbardziej i z niego najczęściej korzystam. Największą zaletą piknikowego ciasta z owocami jest oczywiście jego smak. Dodatkowo, jak widać na zdjęciach, owoce pozostają na wierzchu ciasta, dzięki czemu na spodzie nie robią się nieapetyczne mokre plamy z owoców. Ale warto wspomnieć też, że to niewysokie ciasto ładnie się kroi, nie kruszy się i łatwo je przechowywać. Zachowuje świeżość przez kilka dni i nie wymaga przechowywania w lodówce. Idealne na piknik! :)

Składniki na blaszkę 25x35 cm:
  • 200 g miękkiego masła
  • 160 g drobnego cukru
  • szczypta soli
  • 5 jajek (zagrzanej w ciepłej wodzie)
  • 200 g mąki pszennej
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 600 g owoców (u mnie 1 łodyga rabarbaru, 10 truskawek i garść borówek)
  • 2 łyżki mąki do owoców
Kruszonka:
  • 70 g mąki pszennej
  • 60 g masła
  • 30 g cukru pudru

Składniki na kruszonkę wkładamy do miseczki rozcieramy w palcach aż będą sypkie i zaczną się zlepiać w małe bryłki. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowywania ciasta.

Owoce myjemy i osuszamy. Jeśli wykorzystujemy rabarbar, kroimy go na małe kawałki, oprószamy cukrem i podsmażamy na suchej patelni do lekkiego odparowania.

Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiewamy i odstawiamy.

Miękkie masło ucieramy mikserem z cukrem i szczyptą soli na gładki puch. Następnie wbijamy po 1 ogrzanym jajku i za każdym razem miksujemy przez 1-2 minuty. Do gotowego ciasta dodajemy przesiane mąki z proszkiem i jeszcze raz dobrze miksujemy.
Ciasto przekładamy na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wiechu układamy owoce, które wcześniej zamaczamy w mące (wystarczy jedynie połowa owocu od strony, którą będzie stykało się z ciastem). Owoce tylko lekko dociskamy, a wierzch posypujemy kruszonką.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C przez 35 minut.




9 komentarzy:

  1. Cudowne ciasto. Prezentuje się niezwykle apetycznie <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda tak apetycznie, że trzeba zmienić mu nazwę na pysznościowe ciasto z owocami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zawsze przepadamy za takim owocowym ciastem naszej babci :D Ona już dobrze wie, że jak je upiecze to od razu dzwoni abyśmy przyszły spróbować i zawsze narzeka, że jej nie wyszło a prawda jest taka, że jest przepyszne :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto z owocami i kruszonką zawsze wspominam bardzo miło z dzieciństwa, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo apetyczne, zapisuje do wyprobowania:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jest tylko jedna nieścisłość. W składnikach podajesz mąkę pszenną i tortową, a w wykonaniu mąkę pszenną i ziemniaczaną. Która jest właściwa i w jakiej ilości?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak to jest jak przepis ma się w głowie :) Oczywiście 200g mąki pszennej (np. tortowej) i 40g mąki ziemniaczanej.

      Usuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.