czwartek, 19 maja 2016

Gulasz cielęcy z pieczarkami


Cielęcina to delikatne mięso, które jest niskokaloryczne i chude, ale przede wszystkim bardzo smaczne. Gulasz z cielęciny, który proponuję, duszony jest w pomidorach i czerwonym winie, a dodatkowo jego smak podkreślają pieczarki. Polecam do ziemniaków, ryżu, albo kaszy.

Składniki na gulasz dla 4 głodnych osób:
  • 700 g cielęciny
  • 300 g pieczarek
  • 1 puszka pomidorów
  • 130 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mąki
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarna pieprzu
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 łyżki mąki
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę.
Pieczarki myjemy i kroimy w ósemki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, a marchewkę po obraniu ścieramy na tarce o grubych oczkach.

W garnku z grubym dnem rozgrzewamy 2 łyżki oleju i wrzucamy na nie najpierw cebulę, a po chwili pieczarki i marchewkę. Podsmażamy na małym ogniu.
W tym samym czasie pokrojone mięso solimy, pieprzymy i oprószamy mąką, a następnie obsmażamy do zrumienienia na patelni (na kilku łyżkach oleju) na dużym ogniu. Robimy to w 2 turach, żeby mięso się podsmażyło, a nie udusiło we własnych sokach. Gotowe mięso przekładamy do garnka z warzywami i dusimy razem około 5 minut. Na patelnię po smażeniu mięsa wlewamy trochę gorącej wody, mieszamy żeby pozostałości po smażeniu mięsa odkleiły się od dna i całość przelewamy do garnka z mięsem. Dodajemy też pomidory z puszki i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz liść laurowy, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Solimy do smaku. Dusimy na małym ogniu około 5 minut często mieszając. Sos gulaszowy zgęstnieje w tym czasie za sprawą obsmażonej na mięsie mąki. Do gulaszu wlewamy wino i często mieszając dusimy gulasz aż do całkowitej miękkości mięsa (około 40 minut). W tym czasie pilnujemy, żeby gulasz nie przywierał do dna. Danie jest gotowe do podania, ale świetnie nadaje się do odgrzewania, a także do mrożenia.





11 komentarzy:

  1. Bardzo fajne danie :-) apetycznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie przygotowywałam cielęciny, ale myślę że z każdym mięsem będzie smakować pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę w końcu wypróbować cielęcinę :) a ten gulasz wygląda zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właściwie dziwne, że tak smaczne i zdrowe mięso tak ciężko u nas kupić. Ma ponad połowę mniej kalorii niż wieprzowina! Naprawdę warto spróbować :)

      Usuń
  4. Trzeba przyznać, że gulasz z takim delikatnym mięskiem to by się z chęcią zjadło :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Doskonałe połączenie. Gulasz prezentuje się niezwykle smakowicie <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajny i ciekawy blog do obejrzenia i poczytania w wolnej chwili :)

    OdpowiedzUsuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.