czwartek, 12 grudnia 2019

Miodownik bałajski - kuchnia podkarpacka

Trzeci Talerz - podkarpacki blog kulinarny
Miodownik bałajski – kuchnia podkarpacka


Miodownik bałajski to skrzyżowanie typowego ciasta na miodzie, piernika i keksa. Ciasto proste, ale pełne aromatu dzięki korzennym przyprawom i bakaliom. Ładny złoto-brązowy kolor miodownik zawdzięcza składnikom, z których jest przygotowany, a które pod wpływem temperatury zmieniają kolor ciasta – miód, skarmelizowany cukier oraz soda oczyszczona.
Swoją nazwę miodownik zawdzięcza miejscowości Bałaje położonej niedaleko Lubaczowa, z której pochodzi przepis udostępniony przez panie z tamtejszego Koła Gospodyń Wiejskich.

Przepis został opublikowany w „Wielkiej księdze tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego” wydanej przez Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „Pro Carpathia”.    

Miodownik bałajski – kuchnia podkarpacka

Składniki na 3 blaszki 25x12 cm (lub jedną 25x35 cm):
  • 2 szklanki cukru (szklanka na karmel i szklanka do piany ubitej z białek)
  • 60 ml wody (1/4 szklanki)
  • 6 jajek
  • 250 g miodu wielokwiatowego lubaczowskiego
  • bakalie, m.in. żurawina, orzechy, rodzynki
  • 200 g masła
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 4,5 szklanki mąki pszennej
  • przyprawa do piernika

Zaczynamy od zrobienia karmelu. Do niewielkiego garna z grubym dnem wlewamy wodę i wsypujemy szklankę cukru. Całość podgrzewamy na małym ogniu tak długo, aż płyn zacznie się lekko karmelizować i brązowieć. Do wody z cukrem dodajemy masło i miód. Nadal podgrzewając mieszamy całość aż składniki się połączą. Następnie dodajemy pokrojone bakalie oraz przyprawę do piernika. Masę ściągamy z ognia i po ostygnięciu dodajemy do niej szklankę śmietany.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je mikserem dodając stopniowo po łyżce cukru, aż dodamy całą szklankę. Do masy dodajemy po jednym żółtku i nadal miksujemy. Następnie dodajemy przygotowaną masę karmelową i mieszamy delikatnie łyżką. Na koniec do ciasta dodajemy przesianą mąkę oraz sodę oczyszczoną, wymieszaną z łyżeczką śmietany. Ciasto przekładamy do blaszek i pieczemy w temp. 175 stopni C (grzałka góra-dół) przez ok. 45 minut (oryginalnie 1h w temperaturze 180 stopni C, ale to według mnie za długo).


Miodownik bałajski – kuchnia podkarpacka


Zapraszam do zakładki KUCHNIA PODKARPACKA :)


3 komentarze:

  1. Kuchnia podkarpacka jest niezwykle bogata w cudowne i pełne smaku ciasta.

    OdpowiedzUsuń
  2. Miodownik z tego przepisu smakuje obłędnie.

    OdpowiedzUsuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.