środa, 6 października 2021

Kapusta chłopska – kuchnia podkarpacka

Kapusta chłopska – kuchnia podkarpacka
Kapusta chłopska – kuchnia podkarpacka

Lokalizacja: Budomierz, gmina Lubaczów, powiat lubaczowski

Niegdyś gotowana kiszona kapusta nie była dodatkiem do mięs czy ziemniaków, tak jak dzisiaj. Zwykle podawano ją jako główny posiłek w ciągu ciężkiego dnia pracy. Z tego powodu do gotowanej kapusty dodawano różne składniki, by wzbogacić jej smak i treściwość. Mimo że były to proste składniki, danie dzięki temu było bogatsze i bardziej sycące. W Budomierzu do gotowanej kapusty dodawano suszone grzyby, podsmażoną cebulę i śmietanę, które polepszały smak potrawy. Natomiast dodatek tłuczonych ziemniaków i gotowanej fasoli sprawiał, że danie było bardziej treściwe i sycące. Zachęcam do wypróbowania przepisu pań z Koło Gospodyń Wiejskich w Budomierzu. Znalazł się on w regionalnej publikacji pt. „Dziedzictwo kulturowe sztuki ludowej i kulinarnej Ziemi Lubaczowskiej”, wydanej przez Powiat Lubaczowski.


Kapusta chłopska – kuchnia podkarpacka
Kapusta chłopska – kuchnia podkarpacka

Składniki:

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 500 g ziemniaków
  • 1 szklanka fasoli „Jaś”
  • 5-6 suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • 1 szklanka słodkiej śmietany
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • tłuszcz do smażenia
  • sól, pieprz

Dzień wcześniej fasolę namaczamy. Na drugi dzień gotujemy ją do miękkości w dużej ilości wody i odcedzamy.

Kiszoną kapustę płuczemy i odciskamy. Kroimy na mniejsze kawałki. Marchewkę i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do garnka wlewamy 1-2 szklanki wody, dodajemy kapustę, marchewkę, pietruszkę i suszone grzyby. Gotujemy do miękkości kapusty. W tym samym czasie obieramy i gotujemy w wodzie posolone ziemniaki, po czym przeciskamy je przez praskę. Do miękkiej kapusty dodajemy ziemniaki i ugotowaną fasolę.

Posiekaną cebulę podsmażamy na tłuszczu i dodajemy do niej śmietanę. Smażymy razem chwilę, po czym przelewamy całość do kapusty. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.


Kapusta chłopska – kuchnia podkarpacka
Kapusta chłopska – kuchnia podkarpacka


Regionalne przepisy na kapustę

oraz wiele innych tradycyjnych przepisów

znajdziecie w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)

1 komentarz:

  1. Śmietana szła na sprzedaż. Podobnie jak jajka i masło.

    OdpowiedzUsuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.