Kapusta chłopska – kuchnia podkarpacka |
Lokalizacja: Budomierz, gmina Lubaczów, powiat lubaczowski
Niegdyś gotowana kiszona kapusta nie była dodatkiem
do mięs czy ziemniaków, tak jak dzisiaj. Zwykle podawano ją jako główny posiłek
w ciągu ciężkiego dnia pracy. Z tego powodu do gotowanej kapusty dodawano różne
składniki, by wzbogacić jej smak i treściwość. Mimo że były to proste składniki,
danie dzięki temu było bogatsze i bardziej sycące. W Budomierzu do gotowanej
kapusty dodawano suszone grzyby, podsmażoną cebulę i śmietanę, które polepszały smak potrawy.
Natomiast dodatek tłuczonych ziemniaków i gotowanej fasoli sprawiał, że danie
było bardziej treściwe i sycące. Zachęcam do wypróbowania przepisu pań z Koło
Gospodyń Wiejskich w Budomierzu. Znalazł się on w regionalnej publikacji pt. „Dziedzictwo
kulturowe sztuki ludowej i kulinarnej Ziemi Lubaczowskiej”, wydanej przez
Powiat Lubaczowski.
Kapusta chłopska – kuchnia podkarpacka |
Składniki:
- 1 kg kapusty kiszonej
- 500 g ziemniaków
- 1 szklanka fasoli „Jaś”
- 5-6 suszonych grzybów
- 2 cebule
- 1 szklanka słodkiej śmietany
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- tłuszcz do smażenia
- sól, pieprz
Dzień wcześniej fasolę namaczamy. Na drugi dzień
gotujemy ją do miękkości w dużej ilości wody i odcedzamy.
Kiszoną kapustę płuczemy i odciskamy. Kroimy na mniejsze
kawałki. Marchewkę i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Do garnka wlewamy 1-2 szklanki wody, dodajemy kapustę, marchewkę, pietruszkę i
suszone grzyby. Gotujemy do miękkości kapusty. W tym samym czasie obieramy i
gotujemy w wodzie posolone ziemniaki, po czym przeciskamy je przez praskę. Do
miękkiej kapusty dodajemy ziemniaki i ugotowaną fasolę.
Posiekaną cebulę podsmażamy na tłuszczu i dodajemy
do niej śmietanę. Smażymy razem chwilę, po czym przelewamy całość do kapusty.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Kapusta chłopska – kuchnia podkarpacka |
Regionalne przepisy na kapustę
oraz wiele innych tradycyjnych przepisów
znajdziecie w zakładce
Zapraszam :)
Śmietana szła na sprzedaż. Podobnie jak jajka i masło.
OdpowiedzUsuń