niedziela, 10 października 2021

Pierogi z marchewką - kuchnia podkarpacka

Pierogi z marchewką - kuchnia podkarpacka
Pierogi z marchewką - kuchnia podkarpacka

Lokalizacja: Żurawica, gmina Żurawica, powiat przemyski

Regionalna kuchnia pełna jest niespodzianek. Kryją się one zwykle w prostych składnikach i ciekawych sposobach ich wykorzystania. Jedną z takich smacznych niespodzianek są pierogi z marchewką. Podgotowana marchew starta na tarce i podsmażona z cebulką doskonale sprawdza się w roli farszu do pierogów. Doprawiona solą i pieprzem jest pełna smaku, choć nadal pozostaje świeża i lekko słodka. Pierogi z marchewką to rewelacyjne danie, które warto wypróbować i ugotować dla bliskich.

Przepis Stowarzyszenia „Razem jest łatwiej” z Żurawicy pochodzi z publikacji pt. „Przepisy kulinarne naszych przodków”, wydanej przez LGD „Ziemia Przemyska”.


Pierogi z marchewką - kuchnia podkarpacka

Pierogi z marchewką - kuchnia podkarpacka

Składniki na około 30 sztuk:

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g letniej wody
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • duża szczypta soli

Farsz:

  • 2-3 duże marchewki
  • 1 cebula
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • sól i pieprz

Okrasa:

  • 2 łyżki masła
  • 1/2 cebuli

Marchewkę dokładnie myjemy, wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy 5 minut. Po wystudzeniu obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Na patelni roztapiamy łyżkę masła i podsmażamy na niej pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy cebula będzie rumiana, dodajemy marchew i dusimy jeszcze chwilkę. Dodajemy sól i pieprz do smaku.

Składniki na ciasto mieszamy i wyrabiamy z nich elastyczne ciasto, które cienko wałkujemy. Z ciasta wykrawamy kółka, na które nakładamy farsz i zlepiamy. Pierogi gotujemy w lekko posolonej wodzie. Okraszamy zrumienioną cebulką.


Pierogi z marchewką - kuchnia podkarpacka
Pierogi z marchewką - kuchnia podkarpacka

Pierogi z marchewką - kuchnia podkarpacka
Pierogi z marchewką - kuchnia podkarpacka


Więcej przepisów na regionalne pierogi w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)

  

3 komentarze:

  1. Niesamowite są te przepisy! Nie przypuszczałbym nigdy, że kuchnia z Podkarpacia będzie mnie zaskakiwać bardziej, niż ta z odległych, egzotycznych krain. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A co nam tu będą wymachiwać jakimiś kafirami czy kumkwatami, skoro marchewka potrafi zrobić wow :D

      Usuń
    2. Haha, jest dokładnie tak, jak piszesz :D

      Usuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.