sobota, 7 listopada 2020

Kapuśniak z grochem – kuchnia podkarpacka

Kapuśniak z grochem – kuchnia podkarpacka
Kapuśniak z grochem – kuchnia podkarpacka

Kapuśniak to jedna z tych polskich zup, które każdy zna i każdy gotuje, choć każdy ma na nią swój sposób. W niektórych regionach gotuje się ją z kapusty białej, ale na wschodzie kraju zwykle używa się kapusty kiszonej. Przepis z Nielepkowic na Podkarpaciu (okolice Jarosławia) jest jednak niepowtarzalny z powodu składników zupy. Poza kapustą kiszoną, która już sama w sobie jest kwintesencją kapuśniaka, w zupie gotujemy również groch. To połączenie smaków przywołuje na myśl świąteczną kapustę z grochem. Dodatkowo zupa podbita jest śmietaną, co również w kapuśniaku nie zdarza się często. Kapuśniak z grochem to zupa o zdecydowanym smaku i intensywnym aromacie. Jest idealna na rozgrzewkę w chłodne dni.

Przepis pochodzi od Zespołu „Nielepkowice” z Nielepkowic. Został opublikowany w „Wielkiej księdze tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego” wydanej przez Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „Pro Carpathia”.


Kapuśniak z grochem – kuchnia podkarpacka
Kapuśniak z grochem – kuchnia podkarpacka

Składniki:

  • 500 g kiszonej kapusty
  • około 3 litry wody
  • 300 g grochu (okrągłego, w połówkach lub całego)
  • 5 ziarenek pieprzu
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 5 ziemniaków (rozgotować osobno)
  • 1 duża marchew
  • 300 g boczku
  • 2 cebule pokrojone w kostkę
  • 4 łyżki śmietany
  • majeranek, sól, pieprz, kminek do smaku

Składniki na zasmażkę:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej

Wodę zagotowujemy, dodajemy ziarenka pieprzu oraz ziela angielskiego i gotujemy 5 minut. Dodajemy groch, startą marchew i dalej gotujemy do miękkości grochu. Po tym czasie dodajemy kapustę kiszoną, którą wcześniej odciskamy i kroimy. Dodajemy również cebulę podsmażoną z boczkiem pokrojonym w kostkę. Gotujemy około 15 minut.

Na małej patelni przygotowujemy zasmażkę: do roztopionego masła dodajemy mąkę i chwilę razem smażymy. Zasmażkę dodajemy do zupy razem z rozgotowanymi ziemniakami. Na koniec podbijamy śmietaną i doprawiamy majerankiem, kminkiem, solą i pieprzem.


Kapuśniak z grochem – kuchnia podkarpacka
Kapuśniak z grochem – kuchnia podkarpacka


Kapuśniak z grochem – kuchnia podkarpacka
Kapuśniak z grochem – kuchnia podkarpacka


 

Więcej tradycyjnych podkarpackich przepisów

w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.