środa, 27 listopada 2019

Zupa jarzynowa z kaszą i fasolą – kuchnia podkarpacka

Trzeci Talerz - podkarpacki blog kulinarny
Zupa jarzynowa z kaszą i fasolą - kuchnia podkarpacka


Kasza jaglana to obok kaszy jęczmiennej najstarsza z kasz znanych na terenach słowiańskich. Przez kilka stuleci stanowiła ważny składnik codziennych posiłków tak na pańskim, jak i na chłopskim stole. Jagły gotowane w wodzie lub na mleku podawane były na sypko i na gęsto. Okraszone tłuszczem były dodatkiem do mięs, a jeszcze częściej stanowiły samodzielny posiłek. Na bazie kaszy jaglanej przygotowywano też placki, które były spożywane na zimno, na przykład podczas prac polowych.
Na Podkarpaciu kasza jaglana niemal zniknęła ze stołów na kilka dziesięcioleci wraz z zakończeniem upraw prosa w małych gospodarstwach rolnych. Dzisiaj wraca do łask dzięki swoim właściwościom zdrowotnym oraz dzięki proekologicznym trendom, zachęcającym do wykorzystywania w posiłkach lokalnych produktów o niskim stopniu przetworzenia, a jednocześnie bogatych w witaminy i minerały.
Niedawno miałam okazję podzielić się z Wami przepisem na pieróg jaglany, tradycyjny wypiek z okolic Brzózy Królewskiej. Na blogu znajdziecie również przepis na wyjątkowe pierogi z kaszą jaglaną i serem z okolic Sokołowa Małopolskiego. Dzisiejszy przepis zaś pochodzi z Krościenka Wyżnego, pięknej miejscowości położonej nieopodal Krosna. Jest to zupa na bazie wywaru mięsnego i duszonych na maśle warzyw. Rolę składników sytych pełnią w niej na spółkę kasza jaglana i biała fasola. Choć składniki te zwykle występują osobno, w kuchni naszego regionu bywają łączone i to z doskonałym efektem.

Przepisem w publikacji „Czarnorzecko-Strzyżowska kraina smaków. Tradycyjne przepisy kulinarne Kół Gospodyń Wiejskich z terenu działania Stowarzyszenia Czarnorzecko-Strzyżowska LGD” podzieliły się panie z KGW Krościenko Wyżne.

Zupa jarzynowa z kaszą i fasolą - kuchnia podkarpacka

Składniki:
  • 2 l wywaru mięsnego
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 seler
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki kaszy jaglanej
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 szklanka fasoli jaśka (namoczonej i ugotowanej osobno)

Cebulę kroimy w kostkę i dusimy na maśle. Pozostałe jarzyny kroimy w słupki. Gdy cebula się zeszkli dodajemy drobno posiekany czosnek i jeszcze 10 minut dusimy na wolnym ogniu. Następnie wsypujemy pokrojone jarzyny i dusimy kolejne 10 minut. Wlewamy pół szklanki wody, a jak się zagotuje, wlewamy gotowy wywar i gotujemy 20 minut. Do zupy wsypujemy 3 łyżki kaszy jaglanej i gotujemy kolejne 20 minut. Na koniec dodajemy ugotowaną fasolę, posiekaną natkę pietruszki i doprawiamy zupę pieprzem oraz solą.

Zupa jarzynowa z kaszą i fasolą - kuchnia podkarpacka

Zupa jarzynowa z kaszą i fasolą - kuchnia podkarpacka


Więcej przepisów na podkarpackie zupy
w zakładce

4 komentarze:

  1. Witam serdecznie
    Dziś zrobiłam tą zupę ale nieco zmieniłam przepis. Dodałam ząbek więcej, dodałam ziemniaki pokrojone w kostkę oraz połowę fasoli zmiksowałam w blenderze. Bardzo smaczna i pożywna zupa.

    OdpowiedzUsuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.