Surówka z czerwonej cebuli z jabłkiem - kuchnia podkarpacka |
W kuchni podkarpackiej nie
brakuje oryginalnych przepisów, których nie spotka się nigdzie indziej. Mam
wrażenie, że surówka z czerwonej cebuli z jabłkiem jest jednym z nich. Danie,
którego podstawowym składnikiem jest cebula, to danie dla koneserów - trzeba ją
lubić w surowej postaci, by danie docenić. W surówce ostrą cebulę równoważy
słodko-kwaśne chrupiące jabłko, a jej intensywny smak nieco neutralizuje
śmietana z natką pietruszki i koperkiem. Moim zdaniem surówka najlepsza jest na
drugi dzień.
Surówka z czerwonej cebuli to
danie pań z Koła Gospodyń Wiejskich w Jazowej z okolic Strzyżowa.
Przepis pochodzi z publikacji „Czarnożecko-Strzyżowska
kraina smaków. Tradycyjne przepisy kulinarne Kół Gospodyń Wiejskich z terenu
działania Stowarzyszenia Czarnożecko-Strzyżowska Lokalna Grupa Działania”.
Przy tej okazji przypominam też o
innym podkarpackim daniu na bazie cebuli, które gości na blogu od dawna. To
bieszczadzki bigos z cebuli po jałowsku. Danie wyjątkowe i niepowtarzalne.
Bigos z cebuli po jałowsku |
Zachęcam
do wypróbowania obu przepisów :)
Składniki na surówkę:
- 4 czerwone cebule
- 2-3 duże jabłka (najlepiej twarde, słodkie)
- 2 duże łyżki posiekanego koperku
- 2 duże łyżki posiekanej natki pietruszki
- 5 łyżek śmietany
- sok z cytryny
- sól, cukier i pieprz do smaku
Surówka z czerwonej cebuli z jabłkiem - kuchnia podkarpacka |
Cebule obieramy, kroimy na pół i
każdą połówkę kroimy cienko w piórka (czyli wzdłuż włókien). Dzięki temu cebula
pozostanie jędrna, będzie trzymała kształt i nie będzie się łamać. Do cebuli
dodajemy 2 łyżki śmietany i dokładnie mieszamy.
Jabłka myjemy i razem ze skórką
kroimy w ósemki, a następnie każdy kawałek kroimy na cienkie plasterki. Skrapiamy
je sokiem z cytryny, by zachowały swój kolor.
Koperek i natkę pietruszki
dodajemy do pozostałej śmietany. Dodajemy również sól, cukier oraz pieprz i
mieszamy. Łączymy z cebulą i jabłkami. Surówkę przechowujemy w lodówce. W mojej
opinii najlepiej smakuje następnego dnia, gdy smaki się połączą, a cebula
straci nieco na swojej mocy.
Zapraszam do zakładki KUCHNIA PODKARPACKA po więcej regionalnych przepisów :)
Mega smacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńMniam, na pewno by mi posmakowala☺
OdpowiedzUsuńŚwietnie się zapowiada. Zamierzam ją zrobić
OdpowiedzUsuń