poniedziałek, 15 lutego 2016

Bigos po jałowsku


Bigos po jałowsku to niesamowite danie kuchni podkarpackiej, pochodzące z Jałowego, bieszczadzkiej wioski z okolic Ustrzyk Dolnych. Co w nim takiego szczególnego? A czy jedliście kiedyś bigos bez kapusty? Taki właśnie jest bigos po jałowsku. Jego główny składnik to cebula, a do tego papryka i czerwona fasola. Polecam to danie jako alternatywę dla klasycznego bigosu. Dla mnie jest ono kolejnym dowodem na kreatywność podkarpackich gospodyń, które z niewielu sezonowych składników potrafiły przygotować wiele różnorodnych dań. Wyłuskałam tę perełkę z mojej skarbnicy – „Wielkiej księgi tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego”.


Składniki na solidne porcje dla 5 osób:
  • 1 kilogram cebuli
  • 1 i 1/2 czerwone papryki
  • 1/2 zielonej papryki (opcjonalnie)
  • 1 puszka czerwonej fasoli (można podobną ilość zwykłej fasoli namoczyć na noc i ugotować osobno)
  • 250 g wędzonego boczku
  • 250 g kiełbasy
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka śmietany
  • 6 łyżek oleju do smażenia
  • 1 liść laurowy
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • sól i pieprz do smaku
Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka (tzn. wzdłuż, nie wszerz :)). Papryki myjemy, wycinamy z nich gniazda i kroimy w cienkie paski.

Na dno garnka z grubym dnem wlewamy olej i podsmażamy na nim cebulę z papryką. Kiedy warzywa zmiękną dodajemy do nich boczek z kiełbasą, liść laurowy i ziele angielskie. Dusimy na wolnym ogniu około 10 minut, po czym dodajemy fasolę, przecier pomidorowy, sól oraz pieprz do smaku. Po kilku minutach, dodajemy śmietanę, wszystko dobrze mieszamy i wyłączamy gaz.





18 komentarzy:

  1. Pysznie, pożywnie i aromatycznie - danie idealne <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny przepis. Uwielbiam cebulę, więc jestem na TAK. Wygląda również bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tym wydaniu cebula zaskakuje. Wszyscy wiedzą że to nie kapusta, ale główny składnik nie jest aż tak oczywisty :)

      Usuń
  3. Świetny, absolutnie muszę wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam. Gotowanie trwa krótko i szybko można się delektować gotowym daniem :)

      Usuń
  4. Ciekawe czy taka ilość cebuli przypadłaby nam do gustu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawy przepis, koniecznie do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Odpowiedzi
    1. Następnym razem zapraszam kiedy jeszcze będzie się czym dzielić :)

      Usuń
  7. Powiem szczerze, że przepis jest interesujący. Zapisuję do zrobienia :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepis arcyciekawy, chociaż chyba sprzed czasu popularności cukinii. Teraz wielu robi jesienią "bigos" bez kapusty, przypominający francuskie ratatouille na bazie cukinii, która stała się popularna w Polsce wcale nie tak dawno. Mam taką książeczkę z lat 80 o warzywach mało znanych i tam występuje. Gdyby nie ta papryka to byłoby idealne danie na styczeń czy luty dla wielbicieli cebuli i zwolenników sezonowości.

    OdpowiedzUsuń
  9. Rewelacja dla "Fanow" cebuli i ze zdrowa watroba!!!! ale to jest PERELKA i polecam wszystkim mozna nieco zlagodzic smak stosujac biala cebule tzw.salatkowa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Od czasu wpisu robiłam ten bigos już kilka razy. Jest doskonały :)

      Usuń