poniedziałek, 15 sierpnia 2022

Rogaliki serowe z marmoladą – kuchnia podkarpacka

Rogaliki serowe z marmoladą – kuchnia podkarpacka
Rogaliki serowe z marmoladą – kuchnia podkarpacka

Lokalizacja: Sieniawa, gmina Sieniawa, powiat przeworski 

Rogaliki z marmoladą to niedzielna klasyka, ale zwykle przygotowuje się je z ciasta drożdżowego albo kruchego. W naszym regionie do wypieku rogalików albo ciastek z jabłkami wykorzystuje się czasami ciasto na bazie białego sera, mąki pszennej i masła. Te 3 składniki dodaje się w równych proporcjach, ale dla odmiany od innych rodzajów ciast, nie dodaje się do niego jajek. Ciasto serowe bardzo łatwo się przygotowuje, ale przed rozwałkowaniem wymaga schłodzenia. Po upieczeniu wierzch rogalików jest lekko przypieczony, a środek miękki. Ciasta przechowujemy w przykrytym pojemniku, żeby nadmiernie nie wyschły.

Przepis Stowarzyszenia Aktywni w Sieniawie udostępniono w publikacji Powiatu Przeworskiego pt. „Śladami dawnych smaków Powiatu Przeworskiego”.


Rogaliki serowe z marmoladą – kuchnia podkarpacka
Rogaliki serowe z marmoladą – kuchnia podkarpacka

Składniki na około 25 sztuk:

  • 250 g mąki pszennej
  • 250 g sera białego (twarogu)
  • 250 g masła lub margaryny
  • 200-250 g marmolady lub gęstego dżemu
  • cukier puder do oprószenia

Biały ser rozcieramy, żeby nie miał grudek. Dodajemy mąkę i miękkie masło lub margarynę. Siekamy i zagniatamy ciasto. Owijamy je folią i wkładamy do lodówki na 30 minut. Proponuję podzielić ciasto na 3 części i kolejno rozwałkowywać ciasto na długi prostokąt o szerokości około 12 cm i grubości 3 mm. Z prostokąta wycinamy trójkąty o wysokości 12 cm i podstawie 6 cm. U podstawy każdego trójkąta kładziemy łyżeczkę marmolady, składamy końce, żeby przykryć marmoladę i zwijamy rogalik. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do około 180 stopni C (grzałka góra-dół) na złoty kolor – około 30 minut. Po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem.


Rogaliki serowe z marmoladą – kuchnia podkarpacka
Rogaliki serowe z marmoladą – kuchnia podkarpacka


Więcej regionalnych przepisów

znajdziecie w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)

 

 

 

1 komentarz:

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.