Rogaliki serowe z marmoladą – kuchnia podkarpacka |
Lokalizacja: Sieniawa, gmina Sieniawa, powiat przeworski
Rogaliki z marmoladą to niedzielna klasyka, ale
zwykle przygotowuje się je z ciasta drożdżowego albo kruchego. W naszym
regionie do wypieku rogalików albo ciastek z jabłkami wykorzystuje się czasami
ciasto na bazie białego sera, mąki pszennej i masła. Te 3 składniki dodaje się w
równych proporcjach, ale dla odmiany od innych rodzajów ciast, nie dodaje się do
niego jajek. Ciasto serowe bardzo łatwo się przygotowuje, ale przed
rozwałkowaniem wymaga schłodzenia. Po upieczeniu wierzch rogalików jest lekko przypieczony,
a środek miękki. Ciasta przechowujemy w przykrytym pojemniku, żeby nadmiernie
nie wyschły.
Przepis Stowarzyszenia Aktywni w Sieniawie
udostępniono w publikacji Powiatu Przeworskiego pt. „Śladami dawnych smaków
Powiatu Przeworskiego”.
Rogaliki serowe z marmoladą – kuchnia podkarpacka |
Składniki na około 25 sztuk:
- 250 g mąki pszennej
- 250 g sera białego (twarogu)
- 250 g masła lub margaryny
- 200-250 g marmolady lub gęstego dżemu
- cukier puder do oprószenia
Biały ser rozcieramy, żeby nie miał grudek. Dodajemy mąkę i miękkie masło lub margarynę. Siekamy i zagniatamy ciasto. Owijamy je folią i wkładamy do lodówki na 30 minut. Proponuję podzielić ciasto na 3 części i kolejno rozwałkowywać ciasto na długi prostokąt o szerokości około 12 cm i grubości 3 mm. Z prostokąta wycinamy trójkąty o wysokości 12 cm i podstawie 6 cm. U podstawy każdego trójkąta kładziemy łyżeczkę marmolady, składamy końce, żeby przykryć marmoladę i zwijamy rogalik. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do około 180 stopni C (grzałka góra-dół) na złoty kolor – około 30 minut. Po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem.
Rogaliki serowe z marmoladą – kuchnia podkarpacka |
Więcej regionalnych przepisów
znajdziecie w zakładce
Zapraszam :)
Są pyszne polecam i robi się szybko
OdpowiedzUsuń