sobota, 20 sierpnia 2022

Pamuła z jeżyn – kuchnia podkarpacka

Pamuła z jeżyn – kuchnia podkarpacka
Pamuła z jeżyn – kuchnia podkarpacka

Lokalizacja: Brzostek, gmina Brzostek, powiat dębicki

W naszym regionie pamułą nazywa się gęstą zupę owocową, zabielaną śmietaną i doprawianą na słodko. Najczęściej pamułę gotuje się ze śliwek, w tym ze śliwek suszonych, jednak w sezonie letnim w wielu zakątkach Podkarpacia gotuje się zupy owocowe z wiśni, czereśni czy jabłek. Pamułę z jeżyn gotuje się w okolicach Brzostka. Zupę zagęszcza się śmietaną i mąką. Podaje się ją na gorąco lub na zimno, ale zawsze z gorącymi ugotowanymi ziemniakami. Te kontrastowe smaki wbrew pozorom współgrają ze sobą, a niedowiarków zachęcam do spróbowania pamuły z ziemniakami.

Przepis pani Pelagii Surdel z Brzostku pochodzi z publikacji „Brzosteckie przepisy kucharskie” wydanej przez Stowarzyszenie Promocji i Rozwoju Gminy Brzostek.


Pamuła z jeżyn – kuchnia podkarpacka
Pamuła z jeżyn – kuchnia podkarpacka

Składniki:

  • 1 litrowy słoik jeżyn
  • 1 litr wody
  • 1 szklanka słodkiej śmietany
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • cukier
  • sól

Dodatkowo:

  • ugotowane ziemniaki

Do zimnej wody wkładamy opłukane jeżyny, zagotowujemy całość i gotujemy chwilkę. Wodę z jeżynami przelewamy przez gęste sitko, jeżyny dokładnie przecieramy. Dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką i zagotowujemy pamułę. Doprawiamy dużą szczyptą soli i kilkoma łyżeczkami cukru – ilość według upodobań. Pamułę podajemy z ugotowanymi gorącymi ziemniakami.


Pamuła z jeżyn – kuchnia podkarpacka
Pamuła z jeżyn – kuchnia podkarpacka


Więcej regionalnych specjałów w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)

 

1 komentarz:

  1. Pamuła - tak się nazywała nasza nauczycielka w-f, która zmarła parę dni temu. Na Kujawach i w Wielkopolsce zupa owocowa (zazwyczaj z wiśni) nigdy nie była zabielana śmietaną, bez grama mąki. Zagęszczana jest kisielem (dobra, skrobia ziemniaczana) i podawana z makaronem.

    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.