wtorek, 23 sierpnia 2022

Racuszki z serem – kuchnia podkarpacka

Racuszki z serem – kuchnia podkarpacka
Racuszki z serem – kuchnia podkarpacka

Lokalizacja: Węglówka, gmina Korczyna, powiat krośnieński

Racuszki z serem według przepisu pani Zofii Zielińskiej z Węglówki to doskonały sposób na zagospodarowanie ziemniaków pozostałych z obiadu albo nadmiaru białego sera. Po dodaniu mąki pszennej ze składników tych wyrabia się ciasto, z którego formuje się i smaży niewielkie racuszki. Do ciasta dodaje się też sodę oczyszczoną, które sprawia, że podczas smażenia racuszki rosną i robią się pulchne. Dużą zaletą przepisu jest jego prostota, ale jeszcze większą – uniwersalność. Racuszki z serem można jeść na słono, na przykład z sosem grzybowym, ale równie dobrze smakują na słodko, oprószone cukrem pudrem, albo posmarowane dżemem. Danie podaje się na gorąco, choć i zimne nieźle smakuje. Polecam ten przepis ze względu na łatwość przygotowania i nieduży koszt, ale przede wszystkim ze względu na smak tego regionalnego dania.

Przepis znalazł się w zbiorze przepisów Koła Gospodyń Wiejskich z Węglówki, zamieszczonym w publikacji pt. „Smaki regionalne LGD. Tradycyjne przepisy kulinarne KGW z gminy Korczyna”.


Racuszki z serem – kuchnia podkarpacka
Racuszki z serem – kuchnia podkarpacka

Składniki:

  • 500 g białego sera
  • 500 g ugotowanych ziemniaków (lekko posolonych, jak do obiadu)
  • 500 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • mąka pszenna do obtaczania racuszków
  • tłuszcz do smażenia (np. olej)

Na stolnicę lub do dużej miski wsypujemy mąkę pszenną wymieszaną z sodą. Do mąki dodajemy pokruszony biały ser, przemielone ugotowane ziemniaki, jajka oraz sól. Krótko zarabiamy ciasto. Formujemy niewielkie racuszki grubości około 1 cm i obtaczamy je w mące pszennej. Smażmy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju. Podajemy gorące ze słonymi sosami lub na słodko, z cukrem pudrem albo dżemem.


Racuszki z serem – kuchnia podkarpacka
Racuszki z serem – kuchnia podkarpacka


Więcej regionalnych przepisów w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)

 

3 komentarze:

  1. Boskie! Wyglądają tak smakowicie, że od samego patrzenia zgłodniałam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jak mi ser zostaje to wole zrobic serek zgliwiały, babcia taki robiła, stał w misce przykryty, a wszyscy pytali co tak smierdzi, potem smazyła na patelni az sie rozpusci, dodawała żółtko i przemieniał sie w smakołyk, ja dodaje łyzeczke sody lub mniej, zalezy ile sera mam, przykrywam i stoi blisko pieca,przez noc lekko sie roztapia, stawiam miske na garnku z gotującą wodą i mieszam do rozpuszczenia ,sole i dosypuje kminku mielonego, pychota, ciepły jest lejący, mozna polewac kromke lub maczac w serku, córka mówi ze to Fondee za pare złotych.

    OdpowiedzUsuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.