sobota, 27 sierpnia 2022

Placek drożdżowy ze śliwkami – kuchnia podkarpacka

Placek drożdżowy ze śliwkami – kuchnia podkarpacka
Placek drożdżowy ze śliwkami – kuchnia podkarpacka

Lokalizacja: Wolica, gmina Gać, powiat przeworski

Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Wolicy na ciasto drożdżowe z owocami zaintrygował mnie jednym składnikiem. Zwykle ciasto drożdżowe wzbogaca się roztopionym masłem, które dodaje się pod koniec wyrabiania. Tymczasem panie z Wolicy polecają drożdżówkę na oleju i muszę przyznać, że składnik ten sprawdził się doskonale. Drożdżówka jest smaczna, wilgotna i mocno owocowa. Zamiast śliwek można użyć innych owoców, na przykład wiśni. Jeśli owoce są słodkie, ciasto posypujemy kruszonką bez cukru. Do owoców kwaskowatych polecam typową słodką kruszonkę.

W oryginale przepis przeznaczony był do pieczenia na dużej blaszce. Dostosowałam proporcje składników do typowej (przynajmniej dla mnie) wielkości blaszki. Jeśli jednak chcecie upiec większe ciasto, pierwotną wersję przepisu znajdziecie w publikacji Powiatu Przeworskiego pt. „Śladami dawnych smaków powiatu przeworskiego”.


Placek drożdżowy ze śliwkami – kuchnia podkarpacka
Placek drożdżowy ze śliwkami – kuchnia podkarpacka

Składniki na blaszkę 25x35 cm:

  • 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 70 g drożdży
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 jajka
  • cukier wanilinowy
  • 600 g śliwek (np. węgierek)

Kruszonka:

  • 100 g masła
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru

Drożdże rozcieramy z łyżką cukru, dodajemy łyżkę mąki pszennej, mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy pozostałą mąkę i cukier, letnie mleko, olej, jajka i cukier wanilinowy. Ciasto wyrabiamy cierpliwe, aż zacznie odchodzić od ręki. Formujemy z niego kulę i wkładamy ją do miski oprószonej mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 4 godziny. Po tym czasie ciasto krótko wyrabiamy ręką i wykładamy je do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy połówki śliwek skórką do dołu. Składniki na kruszonkę rozcieramy w palcach i posypujemy owoce. Placek pieczemy około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (grzałka góra-dół).

 

Placek drożdżowy ze śliwkami – kuchnia podkarpacka
Placek drożdżowy ze śliwkami – kuchnia podkarpacka


Więcej przepisów na podkarpackie tradycyjne ciasta w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.