czwartek, 8 września 2022

Placek z jabłkami – kuchnia podkarpacka

Placek z jabłkami – kuchnia podkarpacka
Placek z jabłkami – kuchnia podkarpacka

Lokalizacja: Sporne, gmina Korczyna, powiat krośnieński

Jak w Waszych rodzinnych domach nazywano placek z jabłkami? Jabłecznik? A może bardziej staroświecko – jabczyniak albo jabczok? Czy może bardziej światowo – szarlotka? Placek z jabłkami to jedno z najbardziej uniwersalnych ciast na polskich stołach. Pieczemy je przez okrągły rok, a w każdym domu smakuje inaczej, chociaż przepis niemal taki sam.

Ciasto, na które Was dzisiaj zapraszam, jest bardzo proste. Wystarczy zagnieść składniki ciasta, a jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Żadnych dodatkowych procedur i starań. I za tak prostą recepturą idzie równie prosta nazwa – placek z jabłkami. Miękki, wilgotny, zachowujący świeżość przez kilka dni. A przede wszystkim smaczny. Zapraszam do wypróbowania przepisu pani Maria Wojnar z Koła Gospodyń Wiejskich w Spornem. Pochodzi on z publikacji pt. „Smaki regionalne LGD. Tradycyjne przepisy kulinarne KGW z gminy Korczyna”.


Placek z jabłkami – kuchnia podkarpacka
Placek z jabłkami – kuchnia podkarpacka

Składniki na blaszkę 25x35 cm:

  • 600 g mąki pszennej
  • 300 g margaryny (lub masła)
  • 120 g cukru pudru
  • 5-8 łyżek kwaśnej śmietany
  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Pozostałe składniki:

  • 1 kg jabłek
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki bułki tartej
  • cukier kryształ do posypania jabłek
  • cukier puder do posypania placka

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia na stolnicę i siekamy z margaryną. Dodajemy przesiany cukier puder, sól, żółtka i śmietanę. Wyrabiamy jednolite ciasto i dzielimy je na dwie części (jedna troszkę większa od drugiej). Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i większą częścią ciasta wylepiamy spód i brzegi blaszki. Ciasto posypujemy bułką tartą.

Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, a jeśli puszczają dużo soku, na koniec lekko odciskamy. Wykładamy je na ciasto, posypujemy cukrem kryształem i cynamonem. Przykrywamy rozwałkowaną drugą częścią ciasta i zlepiamy brzegi. Wierzch ciasta można lekko nakłóć widelcem.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (grzałka góra-dół) przez około 45 minut. Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem.

Więcej regionalnych przepisów w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)

 

https://trzecitalerz.blogspot.com/p/blog-page.html
Placek z jabłkami – kuchnia podkarpacka


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.