Gołąbki z ziemniakami i kaszą jęczmienną – kuchnia podkarpacka |
Lokalizacja: Wólka Krowicka, gmina Lubaczów, powiat lubaczowski
Dzisiaj wracam do gołąbków z ziemniakami – jednego z
wyjątkowych regionalnych dań, które wyróżnia naszą lokalną kuchnię, a które
nadal nie jest tak popularne, jak być powinno, choć jest bardzo smaczne i
unikatowe. Tym razem proponuję Wam gołąbki, w których farsz stanowią starte
ziemniaki, lekko przesmażone, wymieszane z niewielką ilością ziemniaków
gotowanych i z kaszą jęczmienną. Farsz smakowo wzbogaca podsmażona cebula i boczek.
Jak widzicie na zdjęciach, gołąbki są dość płaskie. Wynika to ze specyficznego
sposobu składania ich w pakieciki. Gołąbki z ziemniakami zwykle mają dość luźny
farsz i nie zawija się ich w liść kapusty w taki sposób, jak gołąbki z ryżu,
czy kaszy. Farsz ziemniaczany rozsmarowuje się grubo przez środek liścia, zakłada
się boki liścia do środka i składa się pakiecik. Dzięki temu farsz nie ucieka z
liścia, a środek gołąbka jest dopieczony w równym stopniu, co wierzch. Gołąbki
z ziemniakami zapiekamy w piekarniku, co również jest typowe dla kuchni naszego
regionu.
Zachęcam do wypróbowania przepisu Koła Gospodyń
Wiejskich z Wólki Krowickiej, który opublikowano w książce pt. „Dziedzictwo
kulturowe sztuki ludowej i kulinarnej Ziemi Lubaczowskiej” wydanej przez Powiat
Lubaczowski.
Gołąbki z ziemniakami i kaszą jęczmienną – kuchnia podkarpacka |
Składniki:
- 1 główka kapusty
- 1,5 kg surowych ziemniaków
- 5 większych ziemniaków ugotowanych
- 150 g surowego lub wędzonego boczku
- 2 cebule
- 100 g kaszy jęczmiennej (może być np. krakowska)
- sól, pieprz
W kapuście wycinamy głąb i obgotowujemy ją w dużym
garnku, odcinając i wyciągając w trakcie gotowania kolejne liście. Z liści
ścinamy zgrubiały nerw. Wierzchnie liście (bardzo duże, twarde lub dziurawe)
oraz liście z samego środka kapusty (małe, grube, nie nadające się do zwijania)
odkładamy do wyłożenia dna garnka i przykrycia gołąbków.
Ziemniaki przeznaczone do gotowania obieramy,
zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości. Tłuczemy.
Kaszę jęczmienną zaparzamy lub gotujemy według
przepisu na opakowaniu.
Surowe ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o
drobnych oczkach. Świeżo starte ziemniaki obsmażamy na dużej patelni
rozgrzewając na niej najpierw odrobinę tłuszczu.
Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni, a po
kilku minutach dodajemy do niego pokrojoną w kosteczkę cebulę. Chwilę razem
smażymy.
Łączymy ziemniaki podsmażone, ugotowane, kaszę oraz
boczek z cebulą. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy dobrze solą i pieprzem.
Farsz rozsmarowujemy dość grubo przez środek liścia, z obu stron zakładamy liść
do środka i składamy pakiecik. Gołąbki układamy w gęsiarce albo naczyniu
żaroodpornym wyłożonym liśćmi kapusty. Kiedy wszystkie gołąbki ułożone są w
garnku, nakrywamy je pozostałymi liśćmi kapusty i podlewamy posoloną wodą,
rosołem albo wodą z oliwą. Naczynie przykrywamy pokrywką. Pieczemy w piekarniku
nagrzanym do 200 stopni C przez 1,5 godziny. Jeśli możemy zostawić gołąbki w
piekarniku na dłużej, na przykład na noc, już po godzinie można wyłączyć
piekarnik i zostawić je tam, żeby „doszły”.
Zgodnie z lokalna tradycją gołąbki podaje się posypane
skwarkami. Można je również podać z sosem, najlepiej grzybowym.
Gołąbki z ziemniakami i kaszą jęczmienną – kuchnia podkarpacka |
Więcej przepisów na regionalne gołąbki
w tym na gołąbki z ziemniakami
znajdziesz w zakładce
Zapraszam :)
Super przepis
OdpowiedzUsuń