Kwasówka z bobem – kuchnia podkarpacka |
Lokalizacja: Dolina Strugu, powiat rzeszowski
Kuchnia codzienna naszego regionu była niegdyś nie
tylko prosta, ale i skromna. Do przygotowania posiłków wykorzystywano wiele
składników, które współcześnie uważamy za odpadki i bezrefleksyjnie pozbywamy się
ich. Doskonałym przykładem takiego dania są różnego rodzaju kwasówki, czyli
zupy gotowane na wodzie po kiszonych ogórkach albo kapuście. Kwas pozostały po
wykorzystaniu kiszonek zagotowywano i lekko zagęszczano mąką wymieszaną ze
śmietaną. Czasem wzbogacano jego smak kilkoma suszonymi grzybami. Takie kwaśne
zupy zwykle podawano z całymi gotowanymi ziemniakami, które swoją konsystencją
i łagodnym smakiem uzupełniały to intensywne smakowo danie. W Dolinie rzeki
Strug (gminy Tyczyn, Błażowa, Chmielnik, Hyżne) kwasówki podawano nie tylko z
ziemniakami, ale również z ugotowanym bobem. Przepis na to danie podają za „Wielką
księgą tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego”, wydaną przez
Województwo Podkarpackie oraz Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji
Podkarpacia „Pro Carpathia”.
Kwasówka z bobem – kuchnia podkarpacka |
Składniki:
- 1 litr kwasu z kiszonej kapusty
- 1 łyżeczka kminku
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżki mąki
- 300 g bobu
- sól
- cukier
Bób gotujemy w posolonej zagotowanej wodzie do
miękkości (5-10 minut). Jeżeli bób ma twarde skórki, obieramy je.
Kwas z koszonej kapusty zagotowujemy z kminkiem i
czosnkiem. Dodajemy do niego śmietanę wymieszaną z mąką pszenną i niewielka
ilością gorącego kwasu. Całość doprawiamy do smaku solą i cukrem.
Podajemy z ugotowanym bobem.
Kwasówka z bobem – kuchnia podkarpacka |
Więcej przepisów na tradycyjne zupy z
naszego regionu – te proste i te bardziej wykwintne
znajdziecie w zakładce
Zapraszam :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.