piątek, 5 sierpnia 2022

Kwasówka z bobem – kuchnia podkarpacka

Kwasówka z bobem – kuchnia podkarpacka
Kwasówka z bobem – kuchnia podkarpacka

Lokalizacja: Dolina Strugu, powiat rzeszowski

Kuchnia codzienna naszego regionu była niegdyś nie tylko prosta, ale i skromna. Do przygotowania posiłków wykorzystywano wiele składników, które współcześnie uważamy za odpadki i bezrefleksyjnie pozbywamy się ich. Doskonałym przykładem takiego dania są różnego rodzaju kwasówki, czyli zupy gotowane na wodzie po kiszonych ogórkach albo kapuście. Kwas pozostały po wykorzystaniu kiszonek zagotowywano i lekko zagęszczano mąką wymieszaną ze śmietaną. Czasem wzbogacano jego smak kilkoma suszonymi grzybami. Takie kwaśne zupy zwykle podawano z całymi gotowanymi ziemniakami, które swoją konsystencją i łagodnym smakiem uzupełniały to intensywne smakowo danie. W Dolinie rzeki Strug (gminy Tyczyn, Błażowa, Chmielnik, Hyżne) kwasówki podawano nie tylko z ziemniakami, ale również z ugotowanym bobem. Przepis na to danie podają za „Wielką księgą tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego”, wydaną przez Województwo Podkarpackie oraz Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „Pro Carpathia”.


Kwasówka z bobem – kuchnia podkarpacka
Kwasówka z bobem – kuchnia podkarpacka

Składniki:

  • 1 litr kwasu z kiszonej kapusty
  • 1 łyżeczka kminku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki mąki
  • 300 g bobu
  • sól
  • cukier

Bób gotujemy w posolonej zagotowanej wodzie do miękkości (5-10 minut). Jeżeli bób ma twarde skórki, obieramy je.

Kwas z koszonej kapusty zagotowujemy z kminkiem i czosnkiem. Dodajemy do niego śmietanę wymieszaną z mąką pszenną i niewielka ilością gorącego kwasu. Całość doprawiamy do smaku solą i cukrem.

Podajemy z ugotowanym bobem.


Kwasówka z bobem – kuchnia podkarpacka
Kwasówka z bobem – kuchnia podkarpacka

 

Więcej przepisów na tradycyjne zupy z naszego regionu – te proste i te bardziej wykwintne

znajdziecie w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.