Gołąbki z kaszą jaglaną i warzywami – kuchnia podkarpacka |
Lokalizacja: Bieliny, gmina Ulanów, powiat niżański
Dolny bieg Sanu zwykle uważany jest za wschodnią
granicę Puszczy Sandomierskiej. Niewiele dalej na wschód przebiegała też niegdyś
granica zaborów – austriackiego i rosyjskiego. Rzeka i historyczne okoliczności
na swój sposób podzieliły ludność z prawego i lewego brzegu Sanu. Świadczą o
tym również pewne niuanse w lokalnej tradycji kulinarnej. W okolicach Ulanowa i
Harasiuków, położonych na wschód od Sanu, przygotowuje się gołąbki z kaszą
jaglaną. Jest to danie rzadko spotykane w innych częściach Podkarpacia, gdzie
gołąbki przygotowuje się zazwyczaj z kaszą gryczaną, bądź jęczmienną (no i oczywiście
z ryżem). Kasza jaglana ugotowana na wodzie jest dość sypka. Jednak smażone
warzywa i pieczarki spajają farsz i wzbogacają jego smak. Gołąbki są bezmięsne,
więc polecam je również tym, którzy wolą dania wegetariańskie. Najlepiej
smakują podane z sosem grzybowym – pieczarkowym albo z grzybów leśnych.
Przepis na gołąbki z kaszą jaglaną pochodzi od pań
ze Stowarzyszenia „Bieliny - Wieś nad Sanem”.
Gołąbki z kaszą jaglaną i warzywami – kuchnia podkarpacka |
Składniki:
- 1 główka kapusty włoskiej
- 500 g kaszy jaglanej
- 500 g pieczarek
- 1 średni por
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 małego selera
- sól, pieprz
- olej
Do dużego garnka (tak dużego, aby zmieściła się
główka kapusty) wlewamy wodę, dodajemy łyżkę soli i zagotowujemy. Z kapusty
wycinamy głąb i odcinamy pojedyncze liście. Wrzucamy je do wrzątku i gotujemy
kilka minut. Gdy są miękkie, ale nie rozgotowane, wyjmujemy. Ścinamy zgrubienia
na głównym nerwie każdego liścia.
Zagotowujemy 1 litr wody na kaszę. Kaszę wsypać na
duże sito o drobnych oczkach i płuczemy w zimnej wodzie, a następnie przelewamy
wrzątkiem, aby nie była gorzka. Do gotującej się wody dodajemy 1/2 łyżki soli i
1 łyżkę oleju. Wrzucamy kaszę i mieszamy, żeby nie przywarła do dna. Przykrywamy.
Kaszę gotujemy około 18 minut. Po tym czasie wyłączamy gaz, a kaszę zostawiamy
pod przykryciem na 5 minut. Potem ściągamy pokrywę, by odparował nadmiar wody.
Przygotowujemy warzywa. Por kroimy w półksiężyce,
pieczarki w plastry, a pozostałe warzywa obieramy i ścieramy na tarce o grubych
oczkach. Na patelnię wlewamy 3-4 łyżki oleju, wrzucamy wszystkie warzywa poza
pieczarkami i chwilę razem smażymy. Pieczarki osobno podsmażamy na 3-4 łyżkach
oleju.
Kaszę, pieczarki i warzywa odstawiamy, żeby
wystygły, po czym mieszamy je z sobą. Farsz przyprawiamy solą i pieprzem.
Zawijamy gołąbki i układamy je w naczyniu żaroodpornym wyłożonymi liśćmi
kapusty. Wierzch również przykrywamy liśćmi. Podlewamy 2 szklankami posolonej
wody lub bulionu. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C około 20
minut. Zostawiamy w wyłączonym, ale gorącym piekarniku na kolejne 20 minut. Podajemy
z sosem grzybowym.
Gołąbki z kaszą jaglaną i warzywami – kuchnia podkarpacka |
Więcej przepisów na gołąbki z naszego
regionu znajdziecie w zakładce
Zapraszam :)
Jadłabym, uwielbiam gołąbki.
OdpowiedzUsuń