wtorek, 5 lipca 2022

Leniwe pierogi - kuchnia podkarpacka

Leniwe pierogi - kuchnia podkarpacka
Leniwe pierogi - kuchnia podkarpacka

Lokalizacja: Białoboki, gmina Gać, powiat przeworski

Leniwe pierogi nazywane są też kluskami leniwymi, albo po prostu leniwymi. Są to duże kluski z ciasta, które przygotowuje się z białego sera (twarogu), gotowanych ziemniaków, mąki pszennej i żółtek. Kluski gotuje się w lekko solonej wodzi i podaje polane masłem, zrumienioną bułką lub śmietaną. Znacznie rzadziej w naszym regionie leniwe przygotowuje się bez dodatku ziemniaków i podaje na słodko. Proporcje sera i ziemniaków decydują o smaku i charakterze leniwych. Jeśli je często gotujecie, zapewne macie swoje proporcje. Jeśli nie, zapraszam do wypróbowania przepisu Koła Gospodyń Wiejskich Białoboki. Pochodzi on z publikacji wydanej przez Powiat Przeworski pt. „Śladami dawnych smaków Powiatu Przeworskiego”.


Leniwe pierogi - kuchnia podkarpacka
Leniwe pierogi - kuchnia podkarpacka

Składniki:

  • 500 g białego sera
  • 6 ugotowanych ziemniaków
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka pszennej mąki (tortowa lub poznańska)
  • duża szczypta soli

Ser i ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę lub miksujemy w malakserze. Na stolnicę sypiemy mąkę, wykładamy masę serowo-ziemniaczaną, dodajemy żółtka, sól i wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno być jednolite, sprężyste i lśniące. Jeśli ciasto będzie za wolne (zależy to od wilgotności sera), dodajemy mąki. Z ciasta formujemy wałki o średnicy około 1,5 cm i kroimy według własnych upodobań (grubsze wałki lekko spłaszczamy). Gotujemy na małym ogniu we wrzącej i osolonej wodzie przez 4 minuty od wypłynięcia. Podajemy polane masłem, ze zrumienioną bułką lub polane kwaśną śmietaną. Wybornie smakują też ze skwarkami z wytopionego boczku lub słoniny.


Leniwe pierogi - kuchnia podkarpacka
Leniwe pierogi - kuchnia podkarpacka

 

Więcej lokalnych przepisów w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)

 

 

1 komentarz:

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.