Leniwe pierogi - kuchnia podkarpacka |
Lokalizacja: Białoboki, gmina Gać, powiat przeworski
Leniwe pierogi nazywane są też kluskami leniwymi,
albo po prostu leniwymi. Są to duże kluski z ciasta, które przygotowuje się z
białego sera (twarogu), gotowanych ziemniaków, mąki pszennej i żółtek. Kluski
gotuje się w lekko solonej wodzi i podaje polane masłem, zrumienioną bułką lub
śmietaną. Znacznie rzadziej w naszym regionie leniwe przygotowuje się bez
dodatku ziemniaków i podaje na słodko. Proporcje sera i ziemniaków decydują o
smaku i charakterze leniwych. Jeśli je często gotujecie, zapewne macie swoje
proporcje. Jeśli nie, zapraszam do wypróbowania przepisu Koła Gospodyń
Wiejskich Białoboki. Pochodzi on z publikacji wydanej przez Powiat Przeworski
pt. „Śladami dawnych smaków Powiatu Przeworskiego”.
Leniwe pierogi - kuchnia podkarpacka |
Składniki:
- 500 g białego sera
- 6 ugotowanych ziemniaków
- 2 żółtka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka pszennej mąki (tortowa lub poznańska)
- duża szczypta soli
Ser i ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę
lub miksujemy w malakserze. Na stolnicę sypiemy mąkę, wykładamy masę
serowo-ziemniaczaną, dodajemy żółtka, sól i wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno
być jednolite, sprężyste i lśniące. Jeśli ciasto będzie za wolne (zależy to od
wilgotności sera), dodajemy mąki. Z ciasta formujemy wałki o średnicy około 1,5
cm i kroimy według własnych upodobań (grubsze wałki lekko spłaszczamy).
Gotujemy na małym ogniu we wrzącej i osolonej wodzie przez 4 minuty od
wypłynięcia. Podajemy polane masłem, ze zrumienioną bułką lub polane kwaśną
śmietaną. Wybornie smakują też ze skwarkami z wytopionego boczku lub słoniny.
Leniwe pierogi - kuchnia podkarpacka |
Więcej lokalnych przepisów w zakładce
Zapraszam :)
uwielbiam leniwe
OdpowiedzUsuń