![]() |
| Sernik z makiem – kuchnia podkarpacka |
Lokalizacja: Raniżów, gmina Raniżów, powiat kolbuszowski
Jeśli do tej pory postrzegaliście
sernik z makiem jako połączenie dwóch ulubionych ciast – sernika i makowca, to
może od dzisiaj spojrzycie na to ciasto nieco inaczej. A mianowicie jako na
połączenie dwóch tradycji, dwóch kultur. Z jednej strony sernik, który
przywędrował do nas z zachodniej Europy wraz z zachwytem nad niektórymi daniami
włoskimi, greckimi czy austriackimi. Z drugiej strony makowiec, ciasto
kojarzone ze Słowianami i poprzez mak związane z wieloma gusłami i przesądami
przynależnymi tej kulturze. No i trzeba przyznać, że mariaż tych dwóch kultur
jest niezwykle udamy, bo sernik z makiem cieszy się w naszym kraju dużą
popularnością. Dzisiaj zapraszam na ciasto serowo-makowe według przepisu Koła
Gospodyń Wiejskich w Raniżowie.
![]() |
| Sernik z makiem – kuchnia podkarpacka |
Składniki na blaszkę 25x35 cm:
Warstwa serowa:
- 1 kg dobrze zmielonego białego sera (twarogu)
- 300 g masła
- 50 g cukru pudru
- 4 jajka
- 1 budyń o smaku waniliowym
- 50 g rodzynek
Warstwa makowa:
- 300 g maku
- 100 g stopionego masła
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- kilka kropli aromatu migdałowego
Ciasto kruche na spód:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 jajko
- 1 łyżka śmietany 18%
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowujemy kruchy spód. Masło
siekamy z mąką i cukrem pudrem. Następnie dodajemy jajko, śmietaną, proszek do
pieczenia i zagniatamy gładkie ciasto, które wałkujemy. Blaszkę wykładamy
papierem do pieczenia i przekładamy na nią ciasto.
Przygotowujemy masę serową. Masło
ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę, a następnie dodajemy po jednym żółtku.
Nie przerywając ucierania dodajemy stopniowo ser i budyń w proszku (można
zastąpić 2 łyżkami mąki ziemniaczanej). Na koniec ubijamy białka i mieszamy je
z masą dodając w tym czasie również rodzynki. Masa czeka, aż przygotujemy mak.
Na koniec przygotowujemy masę
makową. Mak wcześniej sparzamy wrzątkiem i pozostawiamy przykryty do
spęcznienia (aż wystygnie). Dodajemy do niego cukier i mielimy dwukrotnie w
maszynce do mielenia. Jajka ubijamy i dodajemy je do maku razem z masłem i
aromatem migdałowym.
Na kruchy spód wykładamy łyżką
masę makową, nie wyrównujemy wierzchu. Na mak wykładamy masę serową. Ciasto
pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (grzałka góra-dół) przez około
60 minut. Gdyby wierzch za szybko się spiekł, w trakcie pieczenia można na
wierzchu położyć arkusz folii aluminiowej, co zapobiegnie przypaleniu wierzchu
ciasta.
![]() |
| Sernik z makiem – kuchnia podkarpacka |
Więcej lokalnych
przepisów znajdziecie w zakładce
Zapraszam :)



Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.