sobota, 6 grudnia 2025

Sernik z makiem – kuchnia podkarpacka

Sernik z makiem – kuchnia podkarpacka
Sernik z makiem – kuchnia podkarpacka

Lokalizacja: Raniżów, gmina Raniżów, powiat kolbuszowski

Jeśli do tej pory postrzegaliście sernik z makiem jako połączenie dwóch ulubionych ciast – sernika i makowca, to może od dzisiaj spojrzycie na to ciasto nieco inaczej. A mianowicie jako na połączenie dwóch tradycji, dwóch kultur. Z jednej strony sernik, który przywędrował do nas z zachodniej Europy wraz z zachwytem nad niektórymi daniami włoskimi, greckimi czy austriackimi. Z drugiej strony makowiec, ciasto kojarzone ze Słowianami i poprzez mak związane z wieloma gusłami i przesądami przynależnymi tej kulturze. No i trzeba przyznać, że mariaż tych dwóch kultur jest niezwykle udamy, bo sernik z makiem cieszy się w naszym kraju dużą popularnością. Dzisiaj zapraszam na ciasto serowo-makowe według przepisu Koła Gospodyń Wiejskich w Raniżowie.

Sernik z makiem – kuchnia podkarpacka
Sernik z makiem – kuchnia podkarpacka

Składniki na blaszkę 25x35 cm:

Warstwa serowa:

  • 1 kg dobrze zmielonego białego sera (twarogu)
  • 300 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 4 jajka
  • 1 budyń o smaku waniliowym
  • 50 g rodzynek

Warstwa makowa:

  • 300 g maku
  • 100 g stopionego masła
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • kilka kropli aromatu migdałowego

Ciasto kruche na spód:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowujemy kruchy spód. Masło siekamy z mąką i cukrem pudrem. Następnie dodajemy jajko, śmietaną, proszek do pieczenia i zagniatamy gładkie ciasto, które wałkujemy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy na nią ciasto.

Przygotowujemy masę serową. Masło ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę, a następnie dodajemy po jednym żółtku. Nie przerywając ucierania dodajemy stopniowo ser i budyń w proszku (można zastąpić 2 łyżkami mąki ziemniaczanej). Na koniec ubijamy białka i mieszamy je z masą dodając w tym czasie również rodzynki. Masa czeka, aż przygotujemy mak.

Na koniec przygotowujemy masę makową. Mak wcześniej sparzamy wrzątkiem i pozostawiamy przykryty do spęcznienia (aż wystygnie). Dodajemy do niego cukier i mielimy dwukrotnie w maszynce do mielenia. Jajka ubijamy i dodajemy je do maku razem z masłem i aromatem migdałowym.

Na kruchy spód wykładamy łyżką masę makową, nie wyrównujemy wierzchu. Na mak wykładamy masę serową. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (grzałka góra-dół) przez około 60 minut. Gdyby wierzch za szybko się spiekł, w trakcie pieczenia można na wierzchu położyć arkusz folii aluminiowej, co zapobiegnie przypaleniu wierzchu ciasta.

Sernik z makiem – kuchnia podkarpacka
Sernik z makiem – kuchnia podkarpacka


Więcej lokalnych przepisów znajdziecie w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.