niedziela, 12 maja 2024

Kruchy placek z pianką i rabarbarem - kuchnia podkarpacka

Kruchy placek z pianką i rabarbarem - kuchnia podkarpacka
Kruchy placek z pianką i rabarbarem - kuchnia podkarpacka

Lokalizacja: Kolbuszowa Górna, gmina Kolbuszowa, powiat Kolbuszowski

Sezon na rabarbar właśnie się rozpoczął, dlatego postanowiłam zaproponować Wam kruche ciasto, w którym rabarbar doskonale się sprawdza. Jest to przepis uniwersalny, gdzie można zmieniać owoce w zależności od sezonu i upodobań – mogą to być jagody, jeżyny, porzeczki, maliny albo śliwki węgierki. Cechą wyróżniającą to kruche ciasto jest pianka z białek i cukru, do której dodaje się budyń w proszku i olej. Ta mieszanka tworzy smaczną lekką warstwę, która swoją słodyczą kontrastuje z lekko kwaśnymi owocami. Kruche ciasto ścierane jest zarówno na spód, jak i na wierzch ciasta, zamykając wewnątrz warstwy pianki i owoców.

Kruchy placek z pianką i rabarbarem - kuchnia podkarpacka
Kruchy placek z pianką i rabarbarem - kuchnia podkarpacka

Składniki na blaszkę 25x35 cm:

Składniki na ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 250 g masła lub margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek
  • mała szczypta soli

Składniki na piankę:

  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (2x40g)
  • 1/2 szklanki oleju

Dodatkowo:

  • 600-700 g rabarbaru
  • ½ szklanki cukru

Rabarbar myjemy, odcinamy końce, ale nie obieramy go. Każdą łodygę kroimy wzdłuż na pół, a potem w niewielką kostkę. Dosypujemy cukier, mieszamy i odstawiamy na czas przygotowania ciasta.

Przesianą mąkę i proszek do pieczenia siekamy z zimnym masłem, a następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 2 części w proporcji 3 do 2. Ciasto owijamy folią i wkładamy do zamrażalnika na co najmniej godzinę. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i ścieramy na nią większy kawałek ciasta używając tarki o grubych oczkach. Ciasto lekko dociskamy i pieczemy w temperaturze 190 stopni C (grzałka góra-dół) przez 15 minut. Blaszkę wyciągamy z piekarnika i całkowicie studzimy ciasto.

Białka ubijamy na sztywno i nie przerywając ubijania dodajemy stopniowo cukier i cukier waniliowy. Kiedy piana będzie gęsta dodajemy do niej budynie w proszku i miksujemy, a następnie nie przerywając miksowania cieniutkim strumieniem wlewamy olej. Pianę przekładamy na wystudzone ciasto, wykładamy na nią odcedzony rabarbar, a na koniec ścieramy na tarce drugą część ciasta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C (grzałka góra-dół) przez 35 minut. Studzimy.

Kruchy placek z pianką i rabarbarem - kuchnia podkarpacka
Kruchy placek z pianką i rabarbarem - kuchnia podkarpacka


Przepisy na regionalne słodkości znajdziecie w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)

 

1 komentarz:

  1. Dzień dobry, czy można podawać w przepisach mąkę w gramach, a nie szklankach? Podobnie cukier czy inne sypkie składniki. Ilość mąki ma często znaczenie, a szklanka szklance nierówna. Dotyczy to wszystkich przepisów. Podając ilości w gramach, mililitrach i innych konkretnych jednostkach, łatwiej rozpowszechni się te przepisy. Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.