![]() |
Kruchy placek z pianką i rabarbarem - kuchnia podkarpacka |
Lokalizacja: Kolbuszowa Górna, gmina Kolbuszowa, powiat Kolbuszowski
Sezon na rabarbar właśnie się rozpoczął, dlatego
postanowiłam zaproponować Wam kruche ciasto, w którym rabarbar doskonale się
sprawdza. Jest to przepis uniwersalny, gdzie można zmieniać owoce w zależności
od sezonu i upodobań – mogą to być jagody, jeżyny, porzeczki, maliny albo
śliwki węgierki. Cechą wyróżniającą to kruche ciasto jest pianka z białek i
cukru, do której dodaje się budyń w proszku i olej. Ta mieszanka tworzy smaczną
lekką warstwę, która swoją słodyczą kontrastuje z lekko kwaśnymi owocami.
Kruche ciasto ścierane jest zarówno na spód, jak i na wierzch ciasta, zamykając
wewnątrz warstwy pianki i owoców.
![]() |
Kruchy placek z pianką i rabarbarem - kuchnia podkarpacka |
Składniki na blaszkę 25x35 cm:
Składniki na ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 250 g masła lub margaryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru
- 5 żółtek
- mała szczypta soli
Składniki na piankę:
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (2x40g)
- 1/2 szklanki oleju
Dodatkowo:
- 600-700 g rabarbaru
- ½ szklanki cukru
Rabarbar myjemy, odcinamy końce, ale nie obieramy go. Każdą
łodygę kroimy wzdłuż na pół, a potem w niewielką kostkę. Dosypujemy cukier,
mieszamy i odstawiamy na czas przygotowania ciasta.
Przesianą mąkę i proszek do pieczenia siekamy z zimnym masłem,
a następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 2 części
w proporcji 3 do 2. Ciasto owijamy folią i wkładamy do zamrażalnika na co
najmniej godzinę. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i ścieramy na nią
większy kawałek ciasta używając tarki o grubych oczkach. Ciasto lekko dociskamy
i pieczemy w temperaturze 190 stopni C (grzałka góra-dół) przez 15 minut.
Blaszkę wyciągamy z piekarnika i całkowicie studzimy ciasto.
Białka ubijamy na sztywno i nie przerywając ubijania dodajemy
stopniowo cukier i cukier waniliowy. Kiedy piana będzie gęsta dodajemy do niej
budynie w proszku i miksujemy, a następnie nie przerywając miksowania
cieniutkim strumieniem wlewamy olej. Pianę przekładamy na wystudzone ciasto,
wykładamy na nią odcedzony rabarbar, a na koniec ścieramy na tarce drugą część
ciasta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C (grzałka góra-dół)
przez 35 minut. Studzimy.
![]() |
Kruchy placek z pianką i rabarbarem - kuchnia podkarpacka |
Przepisy na
regionalne słodkości znajdziecie w zakładce
Zapraszam :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.