niedziela, 29 września 2024

Gołąbki z kaszą jęczmienną i mięsem – kuchnia podkarpacka

Gołąbki z kaszą jęczmienną i mięsem – kuchnia podkarpacka
Gołąbki z kaszą jęczmienną i mięsem – kuchnia podkarpacka

Lokalizacja: Glinik Średni, gmina Frysztak, powiat strzyżowski 

Moim zdaniem różnorodność podkarpackich gołąbków jest tak duża, a ich smak bywa tak wyjątkowy, że to właśnie gołąbki powinny być symbolem naszego regionu. Zachęcam do kultywowania starych tradycji kulinarnych i zapoznawania się z tymi, które odchodzą powoli w cień. Nie wszystkie przepisy naszych babek są wyszukane, nie wszystkie przyciągają uwagę bogactwem składników, dlatego często uważamy je za zbyt zwyczajne, zbyt proste, by o nich pamiętać i mówić. Ale w prostocie siła, dlatego dzisiaj zapraszam Was na najprostsze gołąbki z kaszą i mięsem. Mało składników, mało przypraw, ale za to dużo tradycyjnego smaku i nutka nostalgii, kiedy pomyślimy o naszych babkach, które przygotowywały podobne potrawy.

Zanim ryż stał się najpopularniejszym składnikiem farszu do gołąbków, w naszym regionie rolę tę pełniła kasza. Zazwyczaj była to kasza jęczmienna, ale przygotowywano też gołąbki z kaszą gryczaną, a nawet jaglaną – co kto miał i co kto lubił. Ponieważ biała kapusta dobrze się przechowuje, to głównie jej liście służyły do zawijania gołąbków. Jednak w sezonie chętnie do tego celu wykorzystywano też kapustę włoską – łatwiejszą w obróbce i delikatniejszą w smaku. I takie właśnie gołąbki według przepisu Koła Gospodyń Wiejskich w Gliniku Średnim dzisiaj Wam proponuję. Choć tym razem kapustę włoską musiałam zastąpić białą, podaję oryginalny przepis, w którym temperatura pieczenia jest nieco niższa niż przy kapuście białej. Sam farsz do gołąbków jest bardzo prosty – kasza jęczmienna, zmielone mięso wieprzowe i cebula. Gołąbki doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Przepis pochodzi z publikacji „Czarnorzecko-Strzyżowska kraina smaków. Tradycyjne przepisy kulinarne Kół Gospodyń Wiejskich z terenu działania Stowarzyszenia Czarnorzecko-Strzyżowska Lokalna Grupa Działania”.

Gołąbki z kaszą jęczmienną i mięsem – kuchnia podkarpacka
Gołąbki z kaszą jęczmienną i mięsem – kuchnia podkarpacka

Składniki:

  • 1 duża główka kapusty włoskiej
  • 400 g kaszy jęczmiennej
  • 500 g karkówki zmielonej
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • 500 ml bulionu

Kaszę gotujemy do miękkości w posolonej wodzie i studzimy. Z kapusty wycinamy głąb i obgotowujemy ją w gorącej wodzie oddzielając stopniowo liście. Z każdego liścia ścinamy gruby nerw. Cebulę obieramy, kroimy w drobn kostkę i szklimy na odrobinie oleju. Do kaszy dodajemy surowe zmielone mięso i podsmażoną cebulę. Doprawiamy solą i pieprzem.

Dno naczynia wykładamy małymi liśćmi ze środka kapusty. Na duże liście nakładamy farsz i zwijamy gołąbki. Układamy je w garnku i przykrywamy dwoma, trzema największymi liśćmi z wierzchu kapusty (zwykle są uszkodzone, za duże i zbyt twarde do zawijania). Gołąbki podlewamy bulionem i przykrywamy garnek. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 130 stopni C przez 2 godziny. Podajemy z sosem grzybowym.

Gołąbki z kaszą jęczmienną i mięsem – kuchnia podkarpacka
Gołąbki z kaszą jęczmienną i mięsem – kuchnia podkarpacka


Więcej przepisów na podkarpackie gołąbki znajdziecie w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam serdecznie :)

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.