niedziela, 20 grudnia 2015

Kapusta z grzybami po lasowiacku


Choć kapustę z grzybami gotuję w ciągu roku nie jeden raz, jej zapach i smak zawsze kojarzy mi się z Bożym Narodzeniem. Suszone grzyby nadają jej aromatu, a wywar powstały przy ich gotowaniu podkreśla nie tylko grzybowy smak potrawy, ale też nadaje kapuście specyficzną barwę. Na wigilijnym stole kapusta z grzybami jest po prostu obowiązkowa. I koniecznie, podobnie jak kapusta z grochem, musi być pikantna, więc nie żałuję pieprzu ;) Jeśli chodzi o grzyby, zazwyczaj wybieram prawdziwki lub podgrzybki. Te pierwsze są szlachetne, mają delikatny smak i piękną barwę. Te drugie są ciemniejsze, jednak znacznie bardziej aromatyczne w połączeniu z kapustą. Suszone kozaki raczej odradzam, po ugotowaniu mają sino-szarą barwę, przez co kapusta staje się ciemna i szarawa.
Tak przygotowaną kapustę podajemy do ziemniaków i ryby, ale po odciśnięciu jest doskonałym farszem do kulebiaka albo kapuśniaczków, czy pieczonych pierogów.
Kapustę z grzybami najlepiej przygotować dzień wcześniej i trzymać w chłodnym miejscu, a przed podaniem podsmażyć na maśle na patelni.


Składniki:
  • 1,5 kg kapusty kiszonej
  • suszone grzyby (najlepiej 50-60 g)
  • 2 niewielkie cebule
  • 2 łyżki masła
  • 1 liść laurowy
  • kilka ziarenek pieprzu
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól, pieprz do smaku
Grzyby zalewamy gorącą wodą (około 3 szklanek), solimy i gotujemy do miękkości (ok. 40 min). Po ugotowaniu wyciągamy grzyby, a wywar odcedzamy pozbywając się osadu z dna. Sam wywar będzie potrzebny do gotowania kapusty. Grzyby kroimy na kawałki – nie powinny być zbyt małe.

Kapustę płuczemy pod bieżącą wodą, odciskamy i kroimy. Do garna z grubym dnem wlewamy wywar z grzybów, wkładamy kapustę, liść laurowy, ziarenka pieprzu i ewentualnie dolewamy gorącej przegotowanej wody (powinna sięgać do połowy kapusty). Kapustę mieszając od czasu do czasu gotujemy na niewielkim ogniu aż będzie miękka. W trakcie gotowania dodajemy grzyby. Kiedy kapusta będzie już miękka (powinno to zająć jakieś 30 minut) na maśle podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę i dodajemy ją do garnka z kapustą. Liść laurowy usuwamy. Doprawiamy sola, majerankiem i pieprzem (dużo pieprzu :)), mieszamy i gotujemy razem jeszcze kilka minut. Kapusta jest smaczna od razu po ugotowaniu, ale jeszcze lepiej smakuje na drugi dzień, po odsmażeniu na maśle.




Przepis bierze udział w akcji:

 Wytrawne potrawy wigilijne Zimowy obiad wege

13 komentarzy:

  1. Kapusta z grzybami to mój ulubiony farsz do pierogów, łazanek, krokietów, ... Takiej samej jako potrawy nie traktuję, ale podjadam zawsze, gdy taka kapustę robię. Uwielbiam i gdyby mi ją ktoś podał jako danie wigilijne, to bym z chęcią zjadła. :)
    Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też podjadam. Po ugotowaniu myję od razu drewnianą łyżkę i odkładam, żeby mnie nie kusiła ;)

      Usuń
  2. Z chęcią bym spróbowała, bo nigdy takiej kapusty nie jadłam, a Twoja wygląda bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo smaczna i podobną robię jako farsz do uszek czy pierogów

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie na Wigilię pierogi i uszka przygotowuje ktoś inny, a są tak dobre, że nie zamierzam tego psuć. Nigdy ;) Ale w Wigilię pierogi jadamy ze "słodkiej" kapusty oraz z... kaszanki. To regionalne danie, do którego sympatia do kaszanki jest niezbędna i zapewniam, że są wyjątkowe.

      Usuń
  4. Nasza mama robi kapustę z pieczarkami, bo jakoś specjalnie nikt u nas wagi do grzybów nie przywiązuje. Jednak gdybyśmy mieli porównanie to pewnie zdanie by nam się zmieniło :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie różnica między gatunkami grzybów jest wyczuwalna. Może zaszalejecie i zrobicie mamie niespodziankę gotując kapustę na suszonych prawdziwkach albo podgrzybkach? :)

      Usuń
    2. I tak jest zaskoczona, że same zrobiłyśmy ryby po grecku xD

      Usuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.