Lokalizacja: Bieździedza, gmina Kołaczyce, powiat jasielski
Zima to najlepsza pora na ciasto miodowe, zwłaszcza w formie
przekładańca. Taki rodzaj ciast w naszym regionie jest bardzo popularny i
pieczony w wielu odmianach. Kruche placki przekłada się masami i pozostawia
nawet na dwa dni, żeby ciasto stało się zwarte i wilgotne. A jedną z
najpopularniejszych mas do zimowych przekładańców jest masa grysikowa. Swoją
drogą niedawno dowiedziałam się, że słowo grysik to nasz lokalny regionalizm.
Pozostała część Polski używa kaszy manny ;)
Przepis pana Marcina Janika pochodzi z „Wielkiej księgi
tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego” wydanej przez Stowarzyszenie
na Rzesz Rozwoju i Promocji Podkarpacia Pro Carpathia.
Miodownik z powidłem i masą grysikową – kuchnia podkarpacka |
Składniki na blaszkę 25x35 cm:
Ciasto (na 4 blaty):
- 800 g mąki pszennej
- 300 g smalcu
- 200 g miodu prawdziwego
- 2 jajka
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
Masa grysikowa:
- 750 ml mleka
- 5 łyżek grysiku (sypkiej kaszy manny)
- 3/4 szklanki cukru kryształu
- 250 g miękkiego masła
Dodatkowo:
- 1 słoiczek powideł śliwkowych
- cukier puder do posypania
Mąkę siekamy ze smalcem. Dodajemy miód, jajka, sodę
oczyszczoną i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 4 równe części i odkładamy do
lodówki na 2 godziny. Każdą część rozwałkowujemy na blaszce wyłożonej papierem
do pieczenia i pieczemy przez 9 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.
Mleko zagotowujemy, dodajemy do niego grysik i często
mieszając gotujemy do zgęstnienia (około 10-15 minut). Na koniec dodajemy
cukier i dobrze mieszamy. Przykrywamy i odstawiamy do wystygnięcia. Miękkie
masło ucieramy dodając do niego po łyżce grysiku.
Przekładamy ciasto: na pierwszy placek wykładamy połowę masy
grysikowej i przykrywamy drugim plackiem, na którym rozsmarowujemy powidła. Na
powidła kładziemy trzeci placek, rozsmarowujemy na nim drugą połowę masy
grysikowej i przykrywamy ostatnim blatem. Ciasto szczelnie zakrywamy (na
przykład folią spożywczą) i odstawiamy w chłodne miejsce. Przed krojeniem
oprószamy cukrem pudrem.
Miodownik z powidłem i masą grysikową – kuchnia podkarpacka |
Inne przepisy na
podkarpackie ciasta znajdziecie w zakładce
Zapraszam :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.