sobota, 14 grudnia 2024

Miodownik z powidłem i masą grysikową – kuchnia podkarpacka

Miodownik z powidłem i masą grysikową – kuchnia podkarpacka

Lokalizacja: Bieździedza, gmina Kołaczyce, powiat jasielski 

Zima to najlepsza pora na ciasto miodowe, zwłaszcza w formie przekładańca. Taki rodzaj ciast w naszym regionie jest bardzo popularny i pieczony w wielu odmianach. Kruche placki przekłada się masami i pozostawia nawet na dwa dni, żeby ciasto stało się zwarte i wilgotne. A jedną z najpopularniejszych mas do zimowych przekładańców jest masa grysikowa. Swoją drogą niedawno dowiedziałam się, że słowo grysik to nasz lokalny regionalizm. Pozostała część Polski używa kaszy manny ;)

Przepis pana Marcina Janika pochodzi z „Wielkiej księgi tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego” wydanej przez Stowarzyszenie na Rzesz Rozwoju i Promocji Podkarpacia Pro Carpathia.

Miodownik z powidłem i masą grysikową – kuchnia podkarpacka
Miodownik z powidłem i masą grysikową – kuchnia podkarpacka


Składniki na blaszkę 25x35 cm:

Ciasto (na 4 blaty):

  • 800 g mąki pszennej
  • 300 g smalcu
  • 200 g miodu prawdziwego
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej

Masa grysikowa:

  • 750 ml mleka
  • 5 łyżek grysiku (sypkiej kaszy manny)
  • 3/4 szklanki cukru kryształu
  • 250 g miękkiego masła

Dodatkowo:

  • 1 słoiczek powideł śliwkowych
  • cukier puder do posypania

Mąkę siekamy ze smalcem. Dodajemy miód, jajka, sodę oczyszczoną i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 4 równe części i odkładamy do lodówki na 2 godziny. Każdą część rozwałkowujemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 9 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.

Mleko zagotowujemy, dodajemy do niego grysik i często mieszając gotujemy do zgęstnienia (około 10-15 minut). Na koniec dodajemy cukier i dobrze mieszamy. Przykrywamy i odstawiamy do wystygnięcia. Miękkie masło ucieramy dodając do niego po łyżce grysiku.

Przekładamy ciasto: na pierwszy placek wykładamy połowę masy grysikowej i przykrywamy drugim plackiem, na którym rozsmarowujemy powidła. Na powidła kładziemy trzeci placek, rozsmarowujemy na nim drugą połowę masy grysikowej i przykrywamy ostatnim blatem. Ciasto szczelnie zakrywamy (na przykład folią spożywczą) i odstawiamy w chłodne miejsce. Przed krojeniem oprószamy cukrem pudrem.

Miodownik z powidłem i masą grysikową – kuchnia podkarpacka
Miodownik z powidłem i masą grysikową – kuchnia podkarpacka


Inne przepisy na podkarpackie ciasta znajdziecie w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.