wtorek, 25 października 2016

Chleb wiejski na drożdżach – kuchnia podkarpacka


Choć regularnie piekę chleb na zakwasie żytnim, to bywa że akurat nie mam możliwości skorzystania z zakwasu. W takich sytuacjach najlepiej upiec po prostu chleb na drożdżach. Oczywiście jest jeszcze opcja kupienia chleba w sklepie, ale u nas coraz rzadziej się to zdarza.
A ponieważ na zakwasie piekę chleb pszenno-żytni, to i na drożdżach taki upiekłam.
Chleb ma delikatny miąższ o równej, gładkiej strukturze i grubą, chrupiącą skórkę o brązowo-miodowym kolorze.

Składniki na formę chlebową 33x14 cm (można użyć 2 keksówek lub niewielkiej prostokątnej blaszki):
  • 500 g mąki pszennej chlebowej typ 750
  • 500 g mąki żytniej typ 720
  • 50 g drożdży
  • 4 płaskie łyżeczki soli
  • ciepła woda – około 2 szklanki

Połowę mąki pszennej, żytniej, drożdże i wodę mieszamy w dużej misce robiąc zaczyn i zostawiamy do następnego dnia.
Do gotowego zaczynu dodajemy resztę składników, dobrze wyrabiamy ciasto i przekładamy do formy. Pozostawiamy do wyrośnięcia na około 50-60 minut. Pieczemy około godziny w temperaturze 180 stopni C (grzałka góra-dół).




Przepis pochodzi z gminy Trzebownisko od Koła Gospodyń Wiejskich w Stobiernej i znalazł się w publikacji, którą wyróżniają piękne zdjęcia i opracowanie, więc szczególnie ją polecam –  „Tradycja, smak i wdzięk. Wybrane przepisy kulinarne z obszaru Lokalnej Grupy Działania „Eurogalicja"”.

2 komentarze: