sobota, 23 stycznia 2021

Pierogi w lanym cieście – kuchnia podkarpacka

Pierogi w lanym cieście – kuchnia podkarpacka
Pierogi w lanym cieście – kuchnia podkarpacka


Pierogi w lanym cieście to pierogi ruskie dla wszystkich tych, którzy nie mają miejsca na wałkowanie ciasta, czasu na lepienie pierogów albo po prostu mają ochotę na małą odmianę. Dobrze znany smak farszu z ziemniaków i białego sera zaskakująco dobrze komponuje się ze smakiem ciasta naleśnikowego. Tak przygotowane pierogi smażone są na tłuszczu i podawane na gorąco. Podobnie jak w przypadku klasycznych pierogów, te w lanym cieście również można odsmażać lub odgrzewać w piekarniku.

Przepis na pierogi w lanym cieście pochodzi z Przedmieścia Dubieckiego (gmina Dubiecko). Zaprezentowano go w ciekawej regionalnej publikacji pt. „Podkarpackie tradycje kulinarne. Informator z przepisami”.


Pierogi w lanym cieście – kuchnia podkarpacka
Pierogi w lanym cieście – kuchnia podkarpacka


Składniki:

Farsz:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka masła
  • 500 g sera białego
  • sól i pieprz do smaku

Ciasto:

  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 szczypta cukru

Dodatkowo olej do smażenia

Cebulę siekamy i podsmażamy na maśle. Ziemniaki i biały ser przeciskamy przez praskę. Składniki łączymy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Wszystkie składniki na ciasto miksujemy. Powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.

Farsz nabieramy łyżką, uzyskaną kulę spłaszczamy na grubość 1 cm i wrzucamy do ciasta naleśnikowego.  Pierogi w cieście przekładamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy z obu stron na złoty kolor. Podajemy gorące.


Pierogi w lanym cieście – kuchnia podkarpacka
Pierogi w lanym cieście – kuchnia podkarpacka


Pierogi w lanym cieście – kuchnia podkarpacka
Pierogi w lanym cieście – kuchnia podkarpacka

Więcej regionalnych przepisów

w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)


2 komentarze:

  1. Wspaniały przepis! NIGDY nie jadłam takich pierogów, a jestem ze wsi, co ma 2 produkty na Liście i nibym też szpecu od podkarpackiej kuchni! państwa blog jest świetny :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No i super, że trafiłaś u mnie na coś, czego nie znasz. Przynajmniej będzie okazja, żeby coś wypróbować ;)

      Usuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.