Pierogi w lanym cieście – kuchnia podkarpacka |
Pierogi w lanym cieście to pierogi ruskie dla wszystkich
tych, którzy nie mają miejsca na wałkowanie ciasta, czasu na lepienie pierogów
albo po prostu mają ochotę na małą odmianę. Dobrze znany smak farszu z
ziemniaków i białego sera zaskakująco dobrze komponuje się ze smakiem ciasta
naleśnikowego. Tak przygotowane pierogi smażone są na tłuszczu i podawane na
gorąco. Podobnie jak w przypadku klasycznych pierogów, te w lanym cieście
również można odsmażać lub odgrzewać w piekarniku.
Przepis na pierogi w lanym cieście pochodzi z Przedmieścia Dubieckiego
(gmina Dubiecko). Zaprezentowano go w ciekawej regionalnej publikacji pt. „Podkarpackie
tradycje kulinarne. Informator z przepisami”.
Pierogi w lanym cieście – kuchnia podkarpacka |
Składniki:
Farsz:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 1 średnia cebula
- 1 łyżka masła
- 500 g sera białego
- sól i pieprz do smaku
Ciasto:
- 3/4 szklanki mleka
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 szczypta cukru
Dodatkowo olej do smażenia
Cebulę siekamy i podsmażamy na maśle. Ziemniaki i biały ser
przeciskamy przez praskę. Składniki łączymy i doprawiamy do smaku solą i
pieprzem.
Wszystkie składniki na ciasto miksujemy. Powinno mieć
konsystencję gęstej śmietany.
Farsz nabieramy łyżką, uzyskaną kulę spłaszczamy na grubość
1 cm i wrzucamy do ciasta naleśnikowego. Pierogi w cieście przekładamy na rozgrzany tłuszcz
i smażymy z obu stron na złoty kolor. Podajemy gorące.
Pierogi w lanym cieście – kuchnia podkarpacka |
Pierogi w lanym cieście – kuchnia podkarpacka |
Więcej regionalnych przepisów
w zakładce
Zapraszam :)
Wspaniały przepis! NIGDY nie jadłam takich pierogów, a jestem ze wsi, co ma 2 produkty na Liście i nibym też szpecu od podkarpackiej kuchni! państwa blog jest świetny :-)
OdpowiedzUsuńNo i super, że trafiłaś u mnie na coś, czego nie znasz. Przynajmniej będzie okazja, żeby coś wypróbować ;)
Usuń