niedziela, 5 marca 2017

Królik duszony z cebulą i selerem – kuchnia podkarpacka

Trzeci Talerz - podkarpacki blog kulinarny
Królik duszony z cebulą i selerem - kuchnia podkarpacka
Kawałki królika duszone w cebuli z dodatkiem selera to sposób na podanie królika w gęstym warzywnym sosie. Przypadnie do gustu tym, którzy preferują delikatne mięso w lekkim sosie, w miejsce sosów na bazie śmietany i mąki.

Składniki:
  • comber i udka królika (mogą być same udka/skoki)
  • 4 łyżki oleju
  • łyżka mąki
  • czosnek
  • sól i pieprz
  • 300 g cebuli
  • 150 g selera
  • 20 g masła
  • natka pietruszki
Trzeci Talerz - podkarpacki blog kulinarny
Królik duszony z cebulą i selerem - kuchnia podkarpacka
Odcinamy od combra udka, kroimy każde na 2 części (lub zostawiamy w całości), comber dzielimy na 3 kawałki. Smarujemy mięso częścią oleju, obkładamy krążkami cebuli, układamy w misce, przykrywamy i odstawiamy na kilka godzin. Po tym czasie zdejmujemy cebulę, mięso solimy, oprószamy pieprzem, obtaczamy w mące i rumienimy ze wszystkich stron. Połowę cebuli układamy w naczyniu, oprószamy solą i pieprzem, dodajemy drobno pokrojony ząbek czosnku. Na warstwę cebuli układamy mięso, przykrywamy resztą cebuli, znów dodajemy sól i pieprz. Wlewamy 1 i 1⁄2 szklanki wody, powoli dusimy aż mięso będzie miękkie. Po pół godziny dodajemy starty na tarce z największymi oczkami seler. Mięso i powstały podczas duszenia gęsty sos posypujemy przed podaniem sporą ilością zielonej pietruszki.

Przepis pochodzi z publikacji „Eurogalicja od kuchni”




Inne przepisy kuchni podkarpackiej znajdziecie tutaj.


3 komentarze:

  1. Pysznie wygląda. :-) Prawdziwie odświętne danie. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznie wygląda:)
    do tego kluski śląskie i świąteczny obiad mamy gotowy:)

    OdpowiedzUsuń