niedziela, 24 października 2021

Kremówka z Machowej – kuchnia podkarpacka

Kremówka z Machowej – kuchnia podkarpacka
Kremówka z Machowej – kuchnia podkarpacka

Lokalizacja: Machowa, gmina Pilzno, powiat dębicki

Kremówka z Machowej to proste ciasto złożone z dwóch kruchych blatów i domowej masy budyniowej. Zwykle masę do kremówek przygotowuje się na 2 sposoby. Albo zimny budyń uciera się z masłem na krem, albo masło dodaje się do budyniu w trakcie gotowania. Krem przygotowany pierwszym sposobem jest delikatniejszy i bardziej puszysty, ale przekłada się nim na zimno, więc blaty ciasta muszą być bardzo delikatne, żeby ciasto było smaczne. Masa ugotowana z masłem ma bardziej zwartą konsystencję, ale lepiej łączy się z ciastem przekazując mu swoją wilgotność. Takie ciasto łatwiej kroić, ale też dłużej można je przechowywać. Do kremówki z Machowej masę budyniową przygotowuje się według drugiej metody.  Ciasto to nie wymaga wiele pracy, jednak potrzebuje trochę czasu, żeby kruche placki zmiękły, a masa budyniowa zastygła. Najlepiej przygotować je dzień przed podaniem.

Przepis Pani Renaty Nieć z Machowej znalazł się w publikacji wydanej przez Dom Kultury w Pilźnie pt. „Pilźnieńskie smaki. Przepisy kulinarne”.


Kremówka z Machowej – kuchnia podkarpacka

Składniki na blaszkę 25x35 cm:

Ciasto:

  • 2 ½ szklanki mąki pszennej
  • 250 g margaryny (użyłam masła)
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany

Krem :

  • 1 l mleka
  • 5 łyżek cukru
  • 2 cukry waniliowe (32 g)
  • 100 g masła
  • 5 jajek
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki mąki pszennej

Dodatkowo:

  • cukier puder do oprószenia

Przygotowujemy ciasto kruche. Do przesianej mąki dodajemy masło starte na tarce albo pokrojone na małe kawałki. Dodajemy żółtka i śmietanę. Krótko wyrabiamy do połączenia składników. Ciasto dzielimy na 2 części. Każdą z nich rozwałkowujemy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (grzałka góra-dół) około 20-25 minut.

750 ml mleka zagotowujemy z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. Jajka ubijamy trzepaczką, dodajemy mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną oraz pozostałe mleko (250 ml). Mieszamy i wlewamy na gotujące się mleko. Gotujemy cały czas mieszając do momentu, kiedy masa się zagotuje. Lekko przestudzamy i ciepłą masę wylewamy na jeden z placków, a drugim i przykrywamy. Najlepiej przykryć placek folią aluminiową, żeby ciasto zachowało wilgotność. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia masy. Oprószamy cukrem pudrem.


Kremówka z Machowej – kuchnia podkarpacka
Kremówka z Machowej – kuchnia podkarpacka

Kremówka z Machowej – kuchnia podkarpacka
Kremówka z Machowej – kuchnia podkarpacka


Zapraszam do zakładki

KUCHNIA PODKARPACKA

po więcej przepisów na regionalne słodkości i nie tylko :)


4 komentarze:

  1. Czy zamiast ciasta kruchego, może być ciasto francuskie?

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dobra kremów, ale na drugi dzień masa zgorzkniała, dlaczego?

    OdpowiedzUsuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.