Kremówka z Machowej – kuchnia podkarpacka |
Lokalizacja: Machowa, gmina Pilzno, powiat dębicki
Kremówka z Machowej to proste ciasto złożone z
dwóch kruchych blatów i domowej masy budyniowej. Zwykle masę do kremówek
przygotowuje się na 2 sposoby. Albo zimny budyń uciera się z masłem na krem,
albo masło dodaje się do budyniu w trakcie gotowania. Krem przygotowany
pierwszym sposobem jest delikatniejszy i bardziej puszysty, ale przekłada się
nim na zimno, więc blaty ciasta muszą być bardzo delikatne, żeby ciasto było
smaczne. Masa ugotowana z masłem ma bardziej zwartą konsystencję, ale lepiej
łączy się z ciastem przekazując mu swoją wilgotność. Takie ciasto łatwiej kroić,
ale też dłużej można je przechowywać. Do kremówki z Machowej masę budyniową
przygotowuje się według drugiej metody.
Ciasto to nie wymaga wiele pracy, jednak potrzebuje trochę czasu, żeby
kruche placki zmiękły, a masa budyniowa zastygła. Najlepiej przygotować je
dzień przed podaniem.
Przepis Pani Renaty Nieć z Machowej znalazł się w
publikacji wydanej przez Dom Kultury w Pilźnie pt. „Pilźnieńskie smaki.
Przepisy kulinarne”.
Kremówka z Machowej – kuchnia podkarpacka |
Składniki na blaszkę 25x35 cm:
Ciasto:
- 2 ½ szklanki mąki pszennej
- 250 g margaryny (użyłam masła)
- 4 żółtka
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
Krem :
- 1 l mleka
- 5 łyżek cukru
- 2 cukry waniliowe (32 g)
- 100 g masła
- 5 jajek
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki mąki pszennej
Dodatkowo:
- cukier puder do oprószenia
Przygotowujemy ciasto kruche. Do przesianej mąki
dodajemy masło starte na tarce albo pokrojone na małe kawałki. Dodajemy żółtka
i śmietanę. Krótko wyrabiamy do połączenia składników. Ciasto dzielimy na 2
części. Każdą z nich rozwałkowujemy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (grzałka
góra-dół) około 20-25 minut.
750 ml mleka zagotowujemy z masłem, cukrem i cukrem
waniliowym. Jajka ubijamy trzepaczką, dodajemy mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną
oraz pozostałe mleko (250 ml). Mieszamy i wlewamy na gotujące się mleko. Gotujemy
cały czas mieszając do momentu, kiedy masa się zagotuje. Lekko przestudzamy i ciepłą
masę wylewamy na jeden z placków, a drugim i przykrywamy. Najlepiej przykryć
placek folią aluminiową, żeby ciasto zachowało wilgotność. Odstawiamy do
całkowitego wystygnięcia masy. Oprószamy cukrem pudrem.
Kremówka z Machowej – kuchnia podkarpacka |
Kremówka z Machowej – kuchnia podkarpacka |
Zapraszam do zakładki
po więcej przepisów na regionalne
słodkości i nie tylko :)
pychota!
OdpowiedzUsuńCzy zamiast ciasta kruchego, może być ciasto francuskie?
OdpowiedzUsuńMyślę, że tak, choć nie próbowałam
UsuńBardzo dobra kremów, ale na drugi dzień masa zgorzkniała, dlaczego?
OdpowiedzUsuń