niedziela, 24 września 2017

Kasza gryczana po gospodarsku – kuchnia podkarpacka

Trzeci Talerz - podkarpacki blog kulinarny
Kasza gryczana po gospodarsku - kuchnia podkarpacka

Kasza gryczana po gospodarsku to zapiekanka z kaszy i tłuczonych ziemniaków, z cebulą, skwarkami i jabłkiem. Słone składniki w połączeniu ze słodko-kwaśnym smakiem jabłka sprawiają, że danie jest smaczne, ale też oryginalne. Sprawdzi się jako pożywna kolacja. Potrawa pochodzi z okolic Lubaczowa i tradycyjnie podawana jest z kwaśnym mlekiem lub kefirem. Moim zdaniem świetnie nadaje się też jako dodatek obiadowy do mięsa lub sosu, przy czym wówczas pominęłabym jabłko.
Przepis pochodzi od pań z Koła Gospodyń Wiejskich w Antonikach (źródło: „Dziedzictwo kulturowe sztuki ludowej i kulinarnej Ziemi Lubaczowskiej”).

Z przyjemnością edytuję post, ponieważ chciałabym się z Wami podzielić komentarzem, jaki do tego przepisu na FB napisała Bożena. Dzięki temu komentarzowi, zapisanej historii, przepis dostał duszę...
"Moja Babcia robiła podobną zapiekankę z kaszy gryczanej, bez jabłek za to ze śliwkami suszonymi i pokrojonym boczkiem. Wypiekała ją przy okazji pieczenia chleba, wtedy w kuchni było dużo roboty, bo to wyrabianie chleba, wyrastanie, pieczenie, jeszcze dodatkowo buchty. A taką zapiekankę przygotowywało się wieczorem (zawsze kilka ziemniaków zostawało z obiadu) i następnego dnia wstawiało do pieca chlebowego. Czasem taką ciepłą blaszkę z tą zapiekanką nosiłam w pole, gdzie Dziadek pracował z najętymi sąsiadami np. przy wykopkach. Bardzo smaczna i sycąca potrawa."

Kasza gryczana po gospodarsku - kuchnia podkarpacka

Składniki:
  • 200 g kaszy gryczanej
  • 2 szklanki wody
  • 3-4 ziemniaki
  • 2 jabłka (najlepiej kwaśne)
  • 100 g słoniny
  • 2 cebule
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • tłuszcz do wysmarowania formy i bułka tarta do jej wysypania
  • 1 białko
Kaszę wysypujemy do naczynia, mieszamy z białkiem i wysuszamy w średnio nagrzanym piekarniku, często mieszając łyżką.
Wodę zagotowujemy, solimy i gotujemy w niej kaszę. Ziemniaki obieramy i gotujemy, a następnie tłuczemy.
Cebulę i słoninę kroimy w kostkę i podsmażamy. Jabłka obieramy i również kroimy w kostkę.
Kaszę mieszamy z ziemniakami, słoniną, cebulą i jabłkiem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem.

Foremkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Przekładamy do niej kaszę i pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 20 minut.

Kasza gryczana po gospodarsku - kuchnia podkarpacka

Zapraszam również do alfabetycznego spisu potraw podkarpackich na blogu :)



Przepis bierze udział w akcji "Kuchnia krajów słowiańskich".

9 komentarzy:

  1. Wlaśnie sobie przypomniałam, jak dawno nie jadłam kaszy - koniecznie spróbuję :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetycznie się zapowiada :) Zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Apetycznie wygląda, świetny pomysł na kaszę -:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię takie proste, swojskie potrawy.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda naprawdę wyśmienicie. Właśnie za takie potrawy uwielbiam naszą kuchnię:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jako miłośniczki kaszy gryczanej byłybyśmy szczęśliwe móc spróbować taką obiadową wersję jej podania :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo fajny przepis. Kasza gryczana jest jedną z moich ulubionych, poza tym nie można jej odmówić cennych właściwości i walorów smakowych. Chętnie skorzystam z Twojego przepisu i podzielę się wrażeniami! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Koniecznie muszę taką zrobić. Z kubkiem maślanki lub kefiru, pychota!

    OdpowiedzUsuń