piątek, 16 lutego 2018

Chrzanica - kuchnia podkarpacka

Trzeci Talerz - podkarpacki blog kulinarny
Chrzanica - kuchnia podkarpacka


Chrzanica to smaczna, aromatyczna zupa rodem z Ziemi Brzozowskiej, przygotowana na bazie wywaru z mięsa i zakwasu na żur. Dominującym smakiem w zupie jest oczywiście chrzan, który doskonale komponuje się z białą kiełbasą i jajkiem, z którymi chrzanica jest podawana. Gęstości zupie nadają ugotowane i rozdrobnione warzywa oraz śmietana. Kropką na „i” jest koperek, który podkreśla smak zupy i przywołuje na myśl wczesną wiosnę. Polecam gorąco, bo to wyjątkowa potrawa, która zagości na moim stole jeszcze nie raz.

Przepis pochodzi od pań z Koła Gospodyń Wiejskich z miejscowości Wara i został opublikowany w „Smakach Ziemi Brzozowskiej”.

Chrzanica - kuchnia podkarpacka

Składniki:
  • 3 l wywaru z kości lub wędzonego boczku
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera
  • 2-3 ziemniaki
  • 1/2 l zakwasu na żur (biały barszcz)
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 1 cebula
  • mały słoik chrzanu (około 180 g)
  • 1/2 l śmietany
  • 500 g białej kiełbasy (użyłam cienkiej)
  • ugotowane jajka
  • koperek
  • sól i pieprz
Umyte i obrane warzywa (marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniaki i cebulę) kroimy w kawałki i gotujemy na wywarze przez kilkanaście minut. Gdy będą miękkie wyciągamy z wywaru i rozdrabniamy (mielimy lub po nowoczesnemu blendujemy). Warzywa, zakwas, chrzan i czosnek dodajemy do wywaru i chwilę gotujemy. Zaprawiamy śmietaną. Kiełbasę kroimy w paski lub kostkę, podsmażamy na patelni i dodajemy do chrzanicy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Zupę podajemy z ugotowanymi jajkami i drobno posiekanym koperkiem.


Tradycyjnie zapraszam do zakładki KUCHNIA PODKARPACKA :)



5 komentarzy:

  1. A zrobię sobie taką chrzanicę, bo i tak często dodaję chrznu do żurku - bardzo lubię połaczenie smaków kwasno-ostrych :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja robię taką zupę chrzanową
    https://skarbnica-smakow.blogspot.com/2015/04/wielkanocna-zupa-chrzanowa.html
    ale jestem bardzo ciekawa wersji podkarpackiej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo interesująca zupa - chciałabym spróbować :)

    OdpowiedzUsuń