poniedziałek, 22 czerwca 2020

Sos cebulowy – kuchnia podkarpacka

Sos cebulowy - kuchnia podkarpacka
Sos cebulowy - kuchnia podkarpacka


Różnego rodzaju mięsa podawane zgodnie z recepturami dawnej kuchni dworskiej nie mogły obyć się bez sosów. Słodki gęsty sos cebulowy zakwaszony odrobiną octu jabłkowego to wyszukany dodatek do mięs, który podobno podawano niegdyś w dworku Błotnickich w Dzikowcu koło Kolbuszowej. Smak sosu jest tak niecodzienny, tak bogaty mimo niewielu składników, że bez wątpienia nie wywodzi się on z prostej kuchni chłopskiej, w której raczej próżno szukać dań łączących te trzy smaki jednocześnie: słodki, słony i lekko kwaśny. Ten wyszukany dodatek doskonale sprawdza się we współczesnej kuchni, więc zachęcam do jego wypróbowania :)

Przepis pochodzi ze strony Powiatu Kolbuszowskiego http://www.powiat.kolbuszowski.pl/smaki-powiatu/smaki-historyczne/


Sos cebulowy - kuchnia podkarpacka
Sos cebulowy - kuchnia podkarpacka


Składniki:

  • 4 średnie cebule
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 szklanki rosołu (najlepiej wołowego)
  • 2 łyżki octu jabłkowego lub winnego
  • 5 płaskich łyżek cukru

Cebulę kroimy w kosteczkę i w garnku z grubym dnem przesmażamy na maśle na złotobrązowy kolor. Do cebuli dodajemy mąkę, mieszamy i jeszcze chwilę razem smażymy. Dolewamy gorący rosół, stawiamy na małym ogniu i mieszamy aż sos zgęstnieje i nie będzie czuć smaku mąki. Dodajemy ocet. Na suchej patelni karmelizujemy cukier, podgrzewając go to momentu, kiedy zacznie brązowieć. Skarmelizowany cukier dodajemy do sosu i przyprawiamy go do smaku solą. Podajemy gorący.


Sos cebulowy - kuchnia podkarpacka
Sos cebulowy - kuchnia podkarpacka


Zapraszam do zakładki KUCHNIA PODKARPACKA :)

1 komentarz:

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.