Placki z ziemniaków i jabłek – kuchnia podkarpacka |
Przepis na placki z ziemniaków i jabłek pochodzi z Gminy
Cmolas. Na stronie www.powiat.kolbuszowski.pl
podzieliła się nim Pani Maria Rzeszutek.
Placki z ziemniaków i jabłek – kuchnia podkarpacka |
Składniki na około 25 placków:
- 1 kg ziemniaków
- 500 g jabłek
- 100 g mąki pszennej
- 1 jajko
- bułka tarta do panierowania
- sól
- olej do smażenia
- cukier waniliowy i cukier puder do oprószenia
Ziemniaki podobnej wielkości gotujemy w mundurkach,
studzimy, obieramy i mielimy lub przeciskamy przez praskę. Umyte jabłka
ścieramy ze skórką na grubej tarce i mieszamy z ziemniakami. Następnie dodajemy
mąkę, jajko, sól do smaku, i wszystko wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy zgrabne
placuszki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Posypujemy
cukrem waniliowym, a ja proponuję dodatkowo posypać je cukrem pudrem. Podajemy
gorące jako drugie danie lub jako deser.
Placki z ziemniaków i jabłek – kuchnia podkarpacka |
Więcej regionalnych
specjałów w zakładce
Zapraszam :)
Nie znam, a wyglądają smakowicie więc wypróbuję, na pewno!!!
OdpowiedzUsuńDziękuję!
Pozdrawiam.:)