niedziela, 18 kwietnia 2021

Placki z ziemniaków i jabłek – kuchnia podkarpacka

Placki z ziemniaków i jabłek – kuchnia podkarpacka
Placki z ziemniaków i jabłek – kuchnia podkarpacka


Mimo że podkarpacka kuchnia opiera się na daniach przygotowanych z prostych lokalnych składników, wiele z tych dań zaskakuje. Dzieje się tak często, kiedy typowe składniki jakiegoś dania zastępowane są zupełnie innymi, na przykład kiedy kasza udaje mięso albo jabłka udają ukiszone buraki. Osobną grupę stanowią dania przygotowane od podstaw z zupełnie innych składników, które w efekcie przypominają inne, dobrze znane potrawy, na przykład bigos z cebuli, albo kapusta ziemniaczana, w której nie ma grama kapusty. Do tej właśnie kategorii należą placki z ziemniaków i jabłek. Jest to słodki deser przypominający w smaku drożdżowe racuchy, który przygotowuje się z ugotowanych ziemniaków i startych jabłek. Masę formuje się w niewielkie placuszki, które panieruje się w bułce tartej i smaży na tłuszczu. Posypane cukrem waniliowym i cukrem pudrem stanowią wyjątkowy deser – smaczny i oryginalny.

Przepis na placki z ziemniaków i jabłek pochodzi z Gminy Cmolas. Na stronie www.powiat.kolbuszowski.pl podzieliła się nim Pani Maria Rzeszutek.


Placki z ziemniaków i jabłek – kuchnia podkarpacka
Placki z ziemniaków i jabłek – kuchnia podkarpacka


Składniki na około 25 placków:

  • 1 kg ziemniaków
  • 500 g jabłek
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • bułka tarta do panierowania
  • sól
  • olej do smażenia
  • cukier waniliowy i cukier puder do oprószenia

Ziemniaki podobnej wielkości gotujemy w mundurkach, studzimy, obieramy i mielimy lub przeciskamy przez praskę. Umyte jabłka ścieramy ze skórką na grubej tarce i mieszamy z ziemniakami. Następnie dodajemy mąkę, jajko, sól do smaku, i wszystko wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy zgrabne placuszki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Posypujemy cukrem waniliowym, a ja proponuję dodatkowo posypać je cukrem pudrem. Podajemy gorące jako drugie danie lub jako deser.


Placki z ziemniaków i jabłek – kuchnia podkarpacka
Placki z ziemniaków i jabłek – kuchnia podkarpacka


Więcej regionalnych specjałów w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)

 

1 komentarz:

  1. Nie znam, a wyglądają smakowicie więc wypróbuję, na pewno!!!
    Dziękuję!
    Pozdrawiam.:)

    OdpowiedzUsuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.