Kremówka orzechowa – kuchnia podkarpacka |
Nazwa tego ciasta powstała zapewne ze skojarzenia wyglądu ciasta
z kremówką, choć nie ma z nią wiele wspólnego. Przede wszystkim nie ma w nim
kremu, a ciasto piecze się w całości, a nie przekłada. W kremówce orzechowej z
Mirocina urzekło mnie szczególnie ciasto krucho-drożdżowe, które jest delikatne,
kruche, ale też niezwykle smaczne. Warstwa orzechowa jest lekka i puszysta.
Przygotowanie ciasta nie zajmuje wiele czasu, a efekt jest wart zachodu.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Mirocina można znaleźć w
publikacji Powiatu Przeworskiego pt. „Śladami dawnych smaków Powiatu
Przeworskiego”.
Kremówka orzechowa – kuchnia podkarpacka |
Składniki na ciasto 20 x 30 cm:
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżka cukru pudru
- 250 g margaryny lub masła
- 20 g drożdży
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
Składniki na masę orzechową:
- 6 jajek
- 250 g cukru kryształu
- 300 g mielonych orzechów
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Cukier puder do oprószenia
Przygotowujemy ciasto. Drożdże rozkruszamy w misce, dodajemy
cukier puder i rozcieramy łyżką aż drożdże zamienią się w płyn. Dodajemy
pozostałe składniki, siekamy i krótko zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 2 równe
części.
Jajka ubijamy z cukrem, aż masa zacznie robić się gęsta.
Dodajemy do niej zmielone orzechy, bułkę tartą i proszek do pieczenia. Mieszamy
krótko i delikatnie.
Na brytfankę 20 x 30 cm wyłożoną papierem do pieczenia
wykładamy jedną część rozwałkowanego ciasta. Na ciasto wykładamy masę orzechową
i przykrywamy ją drugą częścią ciasta, rozwałkowaną wcześniej na wielkość
brytfanki. Pieczemy około 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 175-180
stopni C (grzałka góra-dół).
Po upieczeniu i wystygnięciu ciasto oprószamy cukrem pudrem.
Kremówka orzechowa – kuchnia podkarpacka |
Więcej regionalnych
słodkości w zakładce
Zapraszam :)
W cieście nie ma żadnego jajka?
OdpowiedzUsuńNie ma.
Usuń