niedziela, 10 stycznia 2021

Kremówka orzechowa – kuchnia podkarpacka

Kremówka orzechowa – kuchnia podkarpacka
Kremówka orzechowa – kuchnia podkarpacka


Nazwa tego ciasta powstała zapewne ze skojarzenia wyglądu ciasta z kremówką, choć nie ma z nią wiele wspólnego. Przede wszystkim nie ma w nim kremu, a ciasto piecze się w całości, a nie przekłada. W kremówce orzechowej z Mirocina urzekło mnie szczególnie ciasto krucho-drożdżowe, które jest delikatne, kruche, ale też niezwykle smaczne. Warstwa orzechowa jest lekka i puszysta. Przygotowanie ciasta nie zajmuje wiele czasu, a efekt jest wart zachodu.

Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Mirocina można znaleźć w publikacji Powiatu Przeworskiego pt. „Śladami dawnych smaków Powiatu Przeworskiego”.


Kremówka orzechowa – kuchnia podkarpacka
Kremówka orzechowa – kuchnia podkarpacka


Składniki na ciasto 20 x 30 cm:

  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 250 g margaryny lub masła
  • 20 g drożdży
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

Składniki na masę orzechową:

  • 6 jajek
  • 250 g cukru kryształu
  • 300 g mielonych orzechów
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Cukier puder do oprószenia

Przygotowujemy ciasto. Drożdże rozkruszamy w misce, dodajemy cukier puder i rozcieramy łyżką aż drożdże zamienią się w płyn. Dodajemy pozostałe składniki, siekamy i krótko zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 2 równe części.

Jajka ubijamy z cukrem, aż masa zacznie robić się gęsta. Dodajemy do niej zmielone orzechy, bułkę tartą i proszek do pieczenia. Mieszamy krótko i delikatnie.

Na brytfankę 20 x 30 cm wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy jedną część rozwałkowanego ciasta. Na ciasto wykładamy masę orzechową i przykrywamy ją drugą częścią ciasta, rozwałkowaną wcześniej na wielkość brytfanki. Pieczemy około 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 175-180 stopni C (grzałka góra-dół).

Po upieczeniu i wystygnięciu ciasto oprószamy cukrem pudrem.


Kremówka orzechowa – kuchnia podkarpacka
Kremówka orzechowa – kuchnia podkarpacka


 

Więcej regionalnych słodkości w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)

 

 

 

2 komentarze:

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.