Kwas antonicki – kuchnia podkarpacka |
Lokalizacja: Antoniki, gmina Lubaczów, powiat lubaczowski
Kwas antonicki to wyjątkowo bogata w składniki zupa,
pochodząca z Ziemi Lubaczowskiej. Choć pozornie jej bazowym składnikiem są
czerwone buraczki, to w rzeczywistości rzecz jest nieco bardziej skomplikowana,
ponieważ zupa zakwaszana jest kwasem z kapusty kiszonej lub z kiszonych
ogórków, a nie kwasem buraczanym. W dodatku treść zupie nadają nie tyle
buraczki, co ugotowana fasola i ziemniaki. Smaki wzbogacają suszone grzyby, włoska
kapusta, świeży koperek i czosnek. Kwas antonicki podbijany jest śmietaną i
przecierem pomidorowym. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu Koła Gospodyń
Wiejskich w Antonikach. Tak wyjątkowa zupa ugotowana na bazie lokalnych
składników zasługuje na miejsce na naszych stołach.
Przepis pochodzi z publikacji „Dziedzictwo
kulturowe sztuki ludowej i kulinarnej Ziemi Lubaczowskiej” wydanej przez Powiat
Lubaczowski.
Kwas antonicki – kuchnia podkarpacka |
Składniki:
- 2 l wywaru z wędzonych kości
- 4 średnie buraki ćwikłowe
- 2-3 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 kawałek selera
- 1 garść fasoli Jaś
- 200 g kapusty włoskiej
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- kilka suszonych grzybów
- 1/2 szklanki kwasy z kiszonej kapusty (lub z kiszonych ogórków)
- 4 łyżki śmietany
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 ząbki czosnku
- majeranek
- sól i pieprz
Fasolę namaczamy wcześniej, po czym gotujemy ją do
miękkości w dużej ilości wody. Osobno namaczamy grzyby, a po ugotowaniu
zachowujemy wywar, natomiast grzyby kroimy w paseczki. Buraczki myjemy,
obieramy i gotujemy osobno do miękkości, po czym kroimy je w słupki. Ziemniaki
obieramy i kroimy w kostkę.
Marchewkę i seler obieramy i kroimy w słupki.
Dodajemy je do gotującego się wywaru, a kiedy lekko zmiękną dodajemy
poszatkowaną włoską kapustę i pokrojone ziemniaki. Po kilku minutach do zupy
dodajemy również grzyby i przecedzony wywar grzybowy, a na końcu fasolę i
buraczki. Zupę zagotowujemy, po czym dodajemy czosnek, kwas z kapusty i
podbijamy śmietaną wymieszaną z przecierem pomidorowym i mąką. Całość
doprawiamy majerankiem oraz solą i pieprzem.
Kwas antonicki – kuchnia podkarpacka |
Więcej regionalnych zup i polewek w
zakładce
Zapraszam :)
Wygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na mojego bloga! :-)