środa, 27 stycznia 2021

Zupa chlebowa – kuchnia podkarpacka

Zupa chlebowa – kuchnia podkarpacka
Zupa chlebowa – kuchnia podkarpacka


Chyba nie ma bardziej przykrej sprawy w kuchni niż wyrzucanie chleba, tego ze sklepu, a jeszcze bardziej tego, który się samemu upiekło. Dobry swojski chleb nadaje się do jedzenia przez tydzień, albo i dłużej, ale i on w końcu czerstwieje. Na wzór gospodyń z Głogowa Małopolskiego można wówczas ugotować smaczną zupę, w której czerstwy chleb pełni rolę zagęstnika. Dodatkowo zupa zabielana jest śmietaną z żółtkiem. Smak zupie chlebowej nadaje podsmażona cebulka oraz czosnek, kminek i szczypiorek. Ten przepis warto zachować i skorzystać z niego kiedy zostanie Wam kilka kromek kilkudniowego chleba, który nie nadaje się już na kanapki.

Przepis pochodzący z Głogowa Małopolskiego powtarzam za publikacją pt. „Podkarpackie tradycje kulinarne. Informator z przepisami”.


Zupa chlebowa – kuchnia podkarpacka
Zupa chlebowa – kuchnia podkarpacka


Składniki:

  • 250 g czerstwego chleba pszenno-żytniego
  • 50 g masła
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1250 ml rosołu
  • sól
  • kminek
  • 125 ml kwaśnej śmietany
  • 1 żółtko
  • szczypiorek

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy ją na maśle, rumieniąc na złoty kolor. Dodajemy posiekany czosnek, kminek oraz pokrojony w kostkę chleb. Dolewamy gorący rosół i gotujemy kilka minut, rozbijając trzepaczką lub widelcem chleb. Następnie śmietanę mieszamy z żółtkiem i dodajemy. Zagotowujemy i ściągamy z ognia.  Zupę podajemy posypaną posiekanym szczypiorkiem.


Zupa chlebowa – kuchnia podkarpacka
Zupa chlebowa – kuchnia podkarpacka


 Więcej podkarpackich regionalnych zup

w zakładce

KUCHNIA PODKAPRACKA

Zapraszam :)

1 komentarz:

  1. Wspaniała zupa i świetny sposób na wykorzystanie czerstwego chleba :)

    OdpowiedzUsuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.