Zupa chlebowa – kuchnia podkarpacka |
Chyba nie ma bardziej przykrej sprawy w kuchni niż
wyrzucanie chleba, tego ze sklepu, a jeszcze bardziej tego, który się samemu
upiekło. Dobry swojski chleb nadaje się do jedzenia przez tydzień, albo i
dłużej, ale i on w końcu czerstwieje. Na wzór gospodyń z Głogowa Małopolskiego
można wówczas ugotować smaczną zupę, w której czerstwy chleb pełni rolę
zagęstnika. Dodatkowo zupa zabielana jest śmietaną z żółtkiem. Smak zupie
chlebowej nadaje podsmażona cebulka oraz czosnek, kminek i szczypiorek. Ten
przepis warto zachować i skorzystać z niego kiedy zostanie Wam kilka kromek
kilkudniowego chleba, który nie nadaje się już na kanapki.
Przepis pochodzący z Głogowa Małopolskiego powtarzam za
publikacją pt. „Podkarpackie tradycje kulinarne. Informator z przepisami”.
Zupa chlebowa – kuchnia podkarpacka |
Składniki:
- 250 g czerstwego chleba pszenno-żytniego
- 50 g masła
- 1 średniej wielkości cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1250 ml rosołu
- sól
- kminek
- 125 ml kwaśnej śmietany
- 1 żółtko
- szczypiorek
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy ją na maśle, rumieniąc
na złoty kolor. Dodajemy posiekany czosnek, kminek oraz pokrojony w kostkę
chleb. Dolewamy gorący rosół i gotujemy kilka minut, rozbijając trzepaczką lub
widelcem chleb. Następnie śmietanę mieszamy z żółtkiem i dodajemy. Zagotowujemy
i ściągamy z ognia. Zupę podajemy posypaną
posiekanym szczypiorkiem.
Zupa chlebowa – kuchnia podkarpacka |
w zakładce
Zapraszam :)
Wspaniała zupa i świetny sposób na wykorzystanie czerstwego chleba :)
OdpowiedzUsuń