niedziela, 31 stycznia 2021

Pierogi z surowymi ziemniakami i boczkiem – kuchnia podkarpacka

Pierogi z surowymi ziemniakami i boczkiem – kuchnia podkarpacka
Pierogi z surowymi ziemniakami i boczkiem – kuchnia podkarpacka


Podkarpacka kuchnia może się pochwalić wieloma unikalnymi daniami, które znane są jedynie w niektórych zakątkach kraju. Wyjątkowość tych dań doceniana jest nie tylko przez lokalnych mieszkańców, ale również podczas licznych kulinarnych konkursów związanych z kultywowaniem lokalnych tradycji. Takim kulinarnym unikatem są pierogi z Nawsia (gmina Wielopole Skrzyńskie), gotowane z farszem ze startych surowych ziemniaków, które podsmaża się na boczku i cebuli. Trudno ten wyjątkowy smak porównać z jakimikolwiek innymi pierogami i pewnie dlatego pierogi z Nawsia zyskują coraz większą sławę i licznych wielbicieli, podczas gdy mieszkańcy Nawsia znają je od około 100 lat. Podobne danie gotuje się na Podlasiu, gdzie jest równie lubiane i cenione.

Strażniczkami lokalnych tradycji kulinarnych w Nawsiu są panie ze Stowarzyszenia Gospodyń Wiejskich „Nawsianki”, które zamieściły przepis Pani Bronisławy Sypień w publikacji „Powiatowy informator o produktach lokalnych i tradycyjnych”, wydanej przez Powiat Ropczycko-Sędziszowski. Ponieważ nie podano tam dokładnych proporcji, podaję jeden z prostszych przepisów na ciasto.

Dziękuję Katarzynie Kaczanowskiej, że zwróciła moją uwagę na te wyjątkowe pierogi i dała kilka cennych wskazówek.

Pierogi z surowymi ziemniakami i boczkiem – kuchnia podkarpacka
Pierogi z surowymi ziemniakami i boczkiem – kuchnia podkarpacka

Składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 2 łyżki oleju

Farsz:

  • 500 g ziemniaków
  • 1 posiekana cebula
  • 150 g chudego boczku
  • 1 jajko
  • sól i pieprz

Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce o małych oczkach i odciskamy. Z odciśniętego płynu odlewamy wodę, a krochmal z dna dodajemy do ziemniaków razem z roztrzepanym jajkiem, solą i pieprzem. Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy go. Kiedy wytopi się nieco tłuszczu, dodajemy posiekana cebulę i razem smażymy do miękkości cebuli. 1/3 boczku z cebulą odkładamy, a do reszty dodajemy ziemniaki z jajkiem i podsmażamy.

Składniki na ciasto zagniatamy, rozwałkowujemy cienko i wycinamy kółka. Lepimy niewielkie pierogi i gotujemy je w osolonej wodzie. Podajemy okraszone boczkiem i cebulką.


Pierogi z surowymi ziemniakami i boczkiem – kuchnia podkarpacka
Pierogi z surowymi ziemniakami i boczkiem – kuchnia podkarpacka


Pierogi z surowymi ziemniakami i boczkiem – kuchnia podkarpacka
Pierogi z surowymi ziemniakami i boczkiem – kuchnia podkarpacka

 

Zapraszam do zakładki

KUCHNIA PODKARPACKA

gdzie znajdziecie wiele przepisów na regionalne pierogi

i nie tylko :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.